Cât costă clonarea animalului de companie? Oferta unei companii din Marea Britanie

Cât costă clonarea animalului de companie? Oferta unei companii din Marea Britanie

Gemini Genetics, o companie de clonare din Shropshire (Anglia), oferă posibilitatea de a crea o copie genetic identică a unui animal de companie decedat, utilizând ADN-ul acestuia. Firma clonează diverse animale, de la câini şi pisici, până la cai Suffolk Punch. Procesul costă între 38.000 şi 59.000 de lire sterline (aproximativ 50.000 - 80.000 de dolari) şi poate dura până la un an, conform Daily Mail.

„Există un tabu în jurul clonării, deoarece este o ştiinţă relativ nouă. Totuşi, tehnologia din jurul clonării a evoluat, aşa cum s-a întâmplat şi cu telefoanele mobile în ultimii 20 de ani”, a afirmat Lucy Morgan, managerul de laborator.

Înfiinţată în 2019, Gemini Genetics îşi desfăşoară activitatea într-o clădire „nevăzută” situată la o fermă din sudul Whitchurch-ului. Compania a realizat o clonă de cocker spaniel, numită Gem, din ţesutul urechii unui alt câine. De asemenea, au clonat un cal care este predispus să facă „feţe amuzante”, conform reţelelor sociale ale companiei. Tehnologia lor a câştigat popularitate în rândul celor bogaţi şi al celebrităţilor.

Procesul utilizat de Gemini Genetics se bazează pe transferul nuclear al celulelor somatice (SCNT). În prima fază, probele de ţesut sunt prelevate de la animalul decedat în termen de cinci zile de la deces, ceea ce obligă proprietarii să acţioneze rapid. ADN-ul extras din proba de ţesut este cultivat, multiplicat şi stocat criogenic în azot lichid.

Deoarece clonarea este interzisă conform reglementărilor UE, mostrele sunt trimise la un laborator partener din Texas, deţinut de ViaGen Pets, care oferă acest serviciu americanilor. Aici, ADN-ul este transferat într-o celulă ou „donatoare”, din care a fost eliminat nucleul (şi, prin urmare, materialul genetic). Dacă transferul este reuşit, va avea loc o reprogramare completă a materialului genetic, permiţând ovulului să înceapă divizarea şi să formeze un embrion clonat. Acest embrion va fi purtat de o mamă adoptivă pe durata gestaţiei, care, în cazul cailor, durează între 11 şi 12 luni. Animalele sunt născute şi înţărcate în SUA, înainte de a fi returnate în Marea Britanie noilor proprietari.

Oferte alternative pentru cei cu buget redus
Dacă suma de 38.000 de lire sterline este prea mare, compania oferă şi o variantă mai accesibilă. Pentru 600 de lire sterline, ADN-ul animalului de companie poate fi extras şi conservat criogenic, permiţând astfel păstrarea acestuia până când proprietarul decide să-l „învioreze”.

Clonarea ca soluţie de salvare a speciilor
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume stochează ADN-ul speciilor pentru a le putea readuce la viaţă în caz de catastrofe.

Vedete care au apelat la clonare
Tehnologia de clonare a câştigat popularitate în rândul celor bogaţi şi al celebrităţilor, printre care şi Barbra Streisand, care şi-a clonat câinele iubit, Samantha, de două ori. În 2018, Streisand a dezvăluit că Miss Violet şi Miss Scarlet, cei doi câini ai ei, sunt clone ale lui Samantha. Celulele au fost prelevate înainte de moartea patrupedului, iar, deşi erau clone, vedeta a menţionat că cele două căţeluşe aveau personalităţi diferite de ale lui Samantha.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt