Case rase de pe faţa pâmântului în exploziile de la Crevedia

Case rase de pe faţa pâmântului în exploziile de la Crevedia
foto: INQUAM Photos / George Călin

Patru dosare penale au fost deschise după tragedia de la Crevedia. Parchetul General încearcă să afle cum s-a aprins prima cisternă cu gaz. La randul său, procurorii militari investighează modul în care au intervenit pompierii, dacă s-au respectat procedurile şi de ce au fost răniţi atat de mulţi salvatori.

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis două dosare penale pentru abuz în serviciu şi posibile fapte de corupţie ale funcţionarilor cu atribuţii de control. Mai exact, cine a ştiut şi cine trebuie să facă ceva astfel încît staţia GPL care nu avea autorizatie, să nu mai funcţioneze. Dincolo de anchetă rămâne tragedia oamenilor care şi-au pierdut fie rudele, fie casele în care locuiau, iar acum stau sub cerul liber.  

Doar câţiva pereţi rămaşi în picioare care stau să cadă. Aşa arată locuinţa lui Daniel Iliescu, distrusă complet de incendiu, dar şi de cisterna care i-a căzut peste casă. Nu a reusit să mai salveze nimic. Familia  a reuşit să salveze din curte doar o pisică.
Un localnic a surprins primele momente de când o cisternă a început să piardă gaz în staţia GPL din Crevedia. La scurt timp, a avut loc şi prima explozie. Mai multe persoane care locuiau in apropierea staţiei GPL spun că simţeau deseori mirosul de gaze. Cu toate acestea, nimeni nu a intervenit. 
Deflagratiile au fost atat de puternice incat, tavanul unei case aflate la sute de metri distranţă, s-a prăbuşit. Anchetatorii incearcă acum să afle cine este vinovat pentru tragedia din Crevedia. 
În fiecare zi şoseaua era blocată de maşini care intrau şi ieşeau din curte. Mutau gaz, dintr-o cisternă în alta, cu un furtun. Chiar dacă nu aveau autorizaţie de la Registrul Comerţului, Prefectură, Protecţia Mediului sau Primăria din localitate, unde acum domneste linistea.
 
Pe lângă investigaţia de la Parchetul General, şi Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat şi a deschis două dosare penale pentru presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite. 
 
La două zile după explozie, actionarii companiei care detinea statia GPL au avut o reactie oficială. „La nivelul companiei şi la nivel personal, ca administratori ai acesteia, căutăm să identificăm cu rapiditate şi eficienţă soluţii concrete care să sprijine persoanele în suferintă şi efortul autoritătilor, şi care să completeze mobilizarea impresionantă şi angajamentul pe care deja mulţi oameni de bună credinţă le-au dovedit fără ezitare”, au transmis cei doi patroni ai depozitului GPL care a sărit în aer.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt