Taxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Albă, după ce preşedintele american Donald Trump le-a crescut succesiv în ultimele zile într-o spirală de represalii comerciale reciproce între cele două ţări, relatează AFP.
Casa Albă a publicat joi un decret, care precizează acest nivel al taxelor vamale şi de asemenea suspendarea pentru 90 de zile a taxelor vamale 'reciproce' stabilite de Trump.
Statele Unite au impus luna trecută, într-o primă etapă, taxe vamale de 25% asupra importurilor de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto, indiferent de ţara de origine.
În a doua etapă, preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 3 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepţia celor deja taxate cu 25% şi a unor excepţii ce privesc produsele energetice, semiconductorii, etc.), la care pentru zeci de ţări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcţie de taxarea de către acestea a importurilor din SUA şi de excedentul lor comercial în relaţiile cu SUA. De exemplu, pentru produsele importate din ţările UE, taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%.
Pentru produsele importate de SUA din China procentul taxelor vamale anunţate de Trump miercurea trecută a fost de 34%, la care s-au adăugat taxele de 20% deja existente, aşadar 54%. China a răspuns imediat cu represalii, impunând într-o primă decizie de asemenea taxe vamale de 34% asupra produselor importate din SUA. Dar Trump a răspuns crescând şi mai mult, la 104%, aceste taxe percepute importurilor din China, care la rândul ei a răspuns apoi crescând taxele vamale asupra importurilor din SUA la 84%, scrie Agerpres.
Miercurea acesta, Trump a anunţat că, după ce numeroase ţări au solicitat negocieri cu Washingtonul şi, spre deosebire de China, s-au abţinut de la represalii comerciale împotriva SUA, suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, adică cele care depăşesc nivelul de bază de 10%, cu excepţia celor aplicate Chinei, despre care a spus că le creşte la 125%. Conform decretului publicat joi, acest procent de 125% se adaugă celui de 20% ce era în vigoare în martie, ajungând aşadar la 145%.
Potrivit administraţiei americane, mai mult de 15 ţări au trimis deja Washingtonului oferte de negociere în vederea încheierii unor acorduri comerciale.
UE a adoptat miercuri un set de taxe vamale cuprinse între 10% şi 25% asupra unei serii de produse americane diverse, de la motociclete până la soia sau carnea de pasăre, ca represalii faţă de taxele vamale de 25% impuse luna trecută de SUA pentru importurile de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto.
Însă Comisia Europeană a anunţat joi suspendarea aplicării timp de 90 de zile a acestor taxe de retorsiune, după anunţul lui Trump de amânare de asemenea cu 90 de zile a taxelor vamale suplimentare care depăşesc nivelul taxei vamale de bază de 10%. 'Dorim să dăm o şansă negocierilor', a spus Ursula von der Leyen. 'Dar dacă negocierile nu sunt satisfăcătoare, contramăsurile noastre vor intra în vigoare', a adăugat preşedinta CE.
Totuşi, taxele vamale de 25% impuse de SUA pentru oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto par să rămână în vigoare, ultimul anunţ al lui Trump făcând referire doar la celelalte taxe vamale care depăşesc nivelul de bază de 10%. Pentru acestea din urmă Comisia Europeană ar fi trebuit să anunţe săptămâna viitoare un al doilea set de măsuri de represalii, care s-ar fi adăugat celor anunţate miercuri şi care acum sunt suspendate