Caravană de screening în mai multe oraşe

Caravană de screening în mai multe oraşe

România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Şi asta are şi o cauză. Femeile omit vizita regulată la ginecolog, iar unele dintre ele nu au făcut niciodată un test Papanicolau. La Mureş, o caravană de screening a pornit prin mai multe comune din judeţ tocmai pentru ca accesul femeilor la un control ginecologic să fie mai facil, iar acestea să se poată testa gratuit.

În România, cancerul de col uterin omoară anual aproape 2000 de femei. Asta reprezintă 7,5% din decesele la nivel european. Informatiile oferite de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decat cancerul ovarian. Pentru a depista la timp problema sau a o preveni, o echipă din Mureş a prornit cu o caravană de screening în mai multe comune din judeţ pentru a le încuraja pe femei să meargă la control.

Testarea şi controlul sunt gratuite, iar femeile nu au nevoie decât de buletin pentru a se prezenta la consult.

Caravana va ajunge în 6 judeţe din ţară. Obiectivul major al acestor acţiuni este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creşterea nivelului de conştientizare şi de informare cu privire la această afecţiune.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt