Mulţi proprietari germani de cafenele şi baruri acuză probleme din cauza laptopurilor, scrie Profit.ro.
Aceasta deoarece clienţii care îşi mută locul de muncă în local comandă adesea puţin.
„De obicei, ei lucrează timp de trei ore la un litru de apă sau la o ceaşcă de espresso” – spune Kathrin Thies, proprietara „Thies Wohnen und Leben”, o cafenea concept din Magdeburg.
„Nu pot trăi din asta, nu-mi pot plăti angajaţii şi nu pot acoperi chiria. Pur şi simplu nu este profitabil pentru noi” – se plânge aceasta. Pe de o parte, persoanele care lucrează în mişcare revitalizează localurile în orele în care nu există aflux de vizitatori.
Dar pe de altă parte, din cauza popularităţii în creştere a activităţii de acasă, aceştia folosesc mesele cafenelelor atât de des încât unii proprietari încep să protesteze – şi să interzică laptopurile, arată Rador.
„Bineînţeles că le permitem, de exemplu, celor care vor să lucreze pe laptop timp de câteva minute. Dar dacă cineva are de gând să lucreze aici ore întregi, nu mai permitem acest lucru” – explică Ilia Basilaşvili, proprietarul cafenelei georgiene „ILOstan” din Berlin, într-un interviu acordat agenţiei de presă dpa.
Cum reacţionează clienţii la această interdicţie?
Potrivit restaurantelor, vizitatorii au reacţii diferite la interzicerea laptopurilor. Pe de o parte, astfel de măsuri sunt lăudate de cei care doresc să încetinească ritmul vieţii şi să se distragă de la realitatea digitală măcar pentru o vreme.
„O mulţime de clienţi o salută” – spunde Thies. „Dar, desigur, am pierdut şi numeroşi clienţi” – a adăugat ea.