Consumul moderat de cafea decofeinizată aduce beneficii semnificative pentru sănătate, similare cu cele ale cafelei obişnuite. Studiile indică o legătură între consumul de 3 căni de cafea pe zi şi o reducere cu 12% a mortalităţii generale, conform datelor Biobank din Marea Britanie. Cercetătorii menţionează că „asocieri similare au fost observate pentru cafeaua decofeinizată, cafea instant sau măcinată,” relatează G4Food.ro.
Beneficiile cafelei decofeinizate sau cu cofeină:
Din 2016, cafeaua este considerată o băutură cu risc redus în ceea ce priveşte cancerul. Organizaţii precum Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) şi agenţii ştiinţifice din California afirmă că aceasta poate avea un rol protector împotriva anumitor tipuri de cancer.
„Consumul de cafea pare chiar să reducă riscul de cancer hepatic şi endometrial.”
Conform Societăţii Americane de Cancer, ghidurile actualizate din 2020 sugerează că băuturile pe bază de cafea pot scădea riscul de cancer de piele, gură şi gât, dar şi al cancerului hepatic şi endometrial. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă consumul „regulat” de cafea, iar Fondul Mondial pentru Cercetarea Cancerului precizează că „există dovezi puternice că prin consumul de cafea se reduce riscul de cancer la ficat şi uter. În plus, există unele dovezi privind scăderea riscului de cancer la gură, faringe, laringe sau piele!”.
Siguranţa procesului de decofeinizare:
Metodele de eliminare a cofeinei folosesc procedee chimice atent reglementate, aprobate de autorităţile din SUA, Europa şi alte regiuni. Odată extrasă cofeina (minim 97%), boabele sunt spălate, tratate cu aburi şi prăjite la temperaturi care elimină complet orice reziduuri chimice.
Pentru metoda europeană de decofeinizare, FDA a stabilit un standard strict de 10 părţi per milion pentru urmele de clorură de metilen utilizate în proces. Agenţia a confirmat că riscurile pentru consumatori sunt „inexistente.”