CAB respinge contestaţia USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicuşor Dan

CAB respinge contestaţia USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicuşor Dan

Curtea de Apel Bucureşti a respins joi contestaţia depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formaţiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

Motivul invocat de instanţă este 'lipsa calităţii de reprezentant', deoarece cererea a fost depusă de secretarul general al partidului, nu de preşedintele formaţiunii, respectiv Elena Lasconi.

'Admite excepţia lipsei calităţii de reprezentant a semnatarului cererii de chemare în judecată. Anulează cererea de chemare în judecată pentru lipsa calităţii de reprezentant. Cu recurs, în 5 zile de la pronunţare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 17.04.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei', se arată în decizia instanţei, potrivit Agerpres.

Elena Lasconi a mers miercuri în sala de judecată şi a solicitat respingerea acţiunii depuse de USR, anunţându-l pe judecătorul de caz că ea este singurul reprezentant legal al partidului.

Lasconi se află în conflict deschis cu ceilalţi lideri ai USR, după ce aceştia au decis să îi retragă sprijinul în campanie şi să îl susţină pe Nicuşor Dan.

Tot joi, Curtea de Apel Bucureşti a respins o cerere depusă de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, prin care acesta a contestat decizia dată de BEC prin care au fost şterse materialele de campanie cu Nicuşor Dan, postate de USR pe Facebook.

Decizia BEC contestată în instanţă de USR a fost luată pe 12 aprilie, în urma unei sesizări depuse de AUR.

Potrivit BEC, atât timp cât USR a propus un candidat cu respectarea prevederilor legale, în persoana Elenei Lasconi, iar în materialul publicitar politic acelaşi partid ar face propagandă electorală în favoarea lui Nicuşor Dan, 'acest aspect se transpune într-o încălcare a dispoziţiilor legale', întrucât, prin susţinerea acordată după expirarea datei de definitivare a candidaturilor unui alt candidat decât cel propus iniţial, în fapt, USR, cu ignorarea aceloraşi dispoziţii legale, face o nouă propunere de candidatură după expirarea perioadei de depunere a candidaturilor, 'ceea ce este inadmisibil'.

USR consideră decizia BEC ca fiind un 'abuz grav', prin care 'se creează un precedent periculos şi deschide calea pentru cenzură politică mascată sub argumente birocratice'.

Reprezentanţii partidului susţin că au luat o decizie politică în baza unor 'principii clare': susţinerea candidatului proeuropean care are 'cele mai multe şanse' să intre în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Uniunea Salvaţi România anunţa, în urmă cu câteva zile, că juriştii partidului au analizat 'atent' argumentaţia pe care se bazează contestaţia, iar acţiunea în instanţă nu este 'un gest emoţional sau politic, ci un demers absolut firesc' pentru a apăra principiile democratice.

Afla mai multe desprecabusr
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt