Sebastian Burduja propune Uniunii Europene soluţii împotriva diferenţelor mari de preţ al energiei între statele din Est şi Vest: „Ne-am săturat să fim “pe roşu” pe harta preţurilor la energie. Poziţia comună a României, Greciei şi Bulgariei s-a bucurat de un larg sprijin la Luxembourg”.
“La reuniunea din Luxembourg a miniştrilor energiei din UE, am ales să spun adevărul: preţurile la energie în Europa de Est sunt, de câteva luni, mult mai mari decât cele din Europa de Vest. Este incorect şi inacceptabil, dacă vorbim de o singură Europă, cu o piaţă unică. Ne-am săturat să fim “pe roşu” pe harta preţurilor la energie. Poziţia comună a României, Greciei şi Bulgariei s-a bucurat de un larg sprijin”, transmite Sebastian Burduja, ministrul liberal al Energiei.
Acesta a explicat cauzele acestei situaţii, plecând de la lipsa interconexiunilor în centrul Europei, până la faptul că Ucraina are nevoie de tot mai multă energie de import, iar în anii trecuţi era net exportator.
“Chiar dacă până în aprilie facturile românilor sunt plafonate, iar aceste presiuni nu se resimt, e o chestiune de principiu şi de competitivitate pe termen lung. În aceste condiţii, cum poate o companie românească să concureze cu una din Europa de Vest, nemaivorbind de cele din restul lumii?“, se întreabă Burduja.
Ministrul Energiei a propus mai multe soluţii: “Monitorizarea strictă din partea Comisiei Europene a capacităţii fluxurilor transfrontaliere în ţările de tranzit (...) Accelerarea investiţiilor în interconexiuni noi şi asumarea unui calendar clar din partea tuturor statelor membre. România este deja interconectată cu absolut toţi vecinii prin 9 linii şi lucrăm la încă 9, inclusiv 2 cu fraţii noştri de peste Prut. Avem acum 3500MW capacitate, reprezentând 20% din capacitatea totală şi 38% din producţia maximă zilnică! Alţii nu au nici 15%, cât le cere UE, fără a fi interconectaţi cu vecinii lor, tot membri UE. 3. Măsuri excepţionale pe termen scurt pentru protejarea cetăţenilor europeni şi a economiilor statelor membre. Trebuie să ne asigurăm că în UE piaţa de energie funcţionează echitabil pentru toată lumea, iar nedreptăţile sunt corectate rapid.“
Sebastian Burduja a subliniat din nou importanţa investiţiilor, cele peste 13 miliarde de euro în contracte semnate, bani nerambursabili atraşi în mandatul său, care vor produce încă 3500MW gaz, 2200MW nuclear, 10000MW solar şi eolian, plus finalizarea hidrocentralelor începute (300MW), gazele din Neptun Deep şi peste 1000MW stocare.