Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a admis faptul că importurile de gaze care vin în ţara noastră prin sud, via Bulgaria şi Turcia, ar putea proveni de fapt din Rusia. Aceasta deoarece Turcia etichetează gazul pe care îl exportă ca fiind turcesc, indiferent dacă îl cumpără din Rusia sau din Azerbaidjan.
Marţi, la finalul comandamentului energetic de iarnă, ministrul a fost întrebat de jurnalişti dacă este adevărat că unele cantităţi de gaze importate în aceste zile de România provin din Rusia.
„Din ce ştim de la furnizori, nu este (gaz rusesc – n.r.) şi foarte mulţi dintre ei şi-au asumat acest lucru. Au aceste certificate de origine. ANRE poate face o analiză să vadă exact.
Sigur că, ştiţi, molecula de gaz nu are steag, am mai spus lucrul acesta. Gazul vine din Turcia şi turcii consideră că orice moleculă de gaz din Turcia este gaz turcesc, deşi ei importă şi din Azerbaidjan, şi din Federaţia Rusă. Este greu să spunem că o moleculă de gaz care ajnge în România provine din Azerbaidjan sau din alte părţi”, a precizat ministrul, citat de Hotnews.ro.
Rusia exportă gaze în Turcia prin conducta Turkstream.
El a susţinut că în zilele următoare importurile vor continua să crească, pentru că şi cererea naţională de gaze se va majora, odată cu prelungirea perioadei geroase.
Marţi la ora 15:00, România importa o cantitate-record de 16,8 milioane de metri cubi, potrivit datelor Transgaz.
Consumul era de 53,5 milioane de metri cubi. Din producţia internă proveneau 24 milioane, iar din depozite, 17,3 milioane.
Cererea suplimentară de gaze va putea fi acoperită doar cu gaze de import, a mai spus Burduja, deoarece atât producţia curentă şi extracţia din depozite sunt la capacitate maximă.