Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că, în cazul în care piaţa energiei electrice ar fi fost liberalizată la 1 aprilie, facturile majorităţii românilor ar fi crescut între 60% şi 100%.
În acest context, ministerul propune extinderea actualei scheme de plafonare până la 1 iulie. Întrebat despre evoluţia preţurilor după această dată, Burduja a evitat un răspuns concret: „E greu să avem un glob de cristal”, a spus el.
„Dacă am fi liberalizat piaţa acum, ar fi fost creşteri de 60-100% pentru 95% din consumatori, doar la 5% dintre ei ar fi fost preţuri comparabile sau mai mici”, a declarat ministrul în cadrul conferinţei ZF Power Summit.
Aceasta este justificarea oficialului pentru propunerea Ministerului Energiei de a prelungi plafonarea preţurilor cu trei luni, până la 1 iulie. Reamintim că, în luna mai, vor avea loc alegeri prezidenţiale în România.
Piaţa gazelor va rămâne reglementată până în 2026
Dacă în sectorul electricităţii plafonarea ar urma să fie menţinută doar până la vară, în cazul gazelor naturale, ministerul propune extinderea acestei măsuri cu încă un an, până la 1 aprilie 2026. Scopul acestei decizii este de a preveni o creştere semnificativă a preţului gazelor înainte de sezonul rece.
Ce urmează după 1 iulie?
Întrebat dacă s-au făcut calcule privind nivelul facturilor după ridicarea plafonării, Burduja a răspuns: „E greu să avem un glob de cristal, lucrurile sunt în dinamică. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar opri războiul din Ucraina în perioada imediat următoare, dacă s-ar relua tranzitul de gaz rusesc sau dacă s-ar întâmpla alte evenimente”.
Cu toate acestea, el a precizat că există măsuri care ar putea contribui la scăderea preţurilor în lunile următoare:
„Principalele măsuri pe care vrem să le luăm vizează creşterea lichidităţii pe piaţa energiei, încurajarea acordurilor care nu sunt doar pe PZU (piaţa bursieră spot – n.r.), dar şi încurajarea activităţii de trading corect de care ai nevoie. Impunând o taxare excesivă e posibil să fi descurajat marii traderi europeni care au resurse şi îşi pot asuma riscul să cumpere o energie mai scumpă care peste un timp devine mai ieftină, dar astfel de măsuri creează lichiditate în piaţă”.
Pentru consumatorii vulnerabili, Guvernul intenţionează să implementeze un sistem de carduri sau vouchere, care să ofere sprijin direct pentru plata facturilor.