Budapesta s-a săturat de turişti

Budapesta s-a săturat de turişti

Guvernul Ungariei pregăteşte un plan prin care va fi impus un moratoriu destinat noilor licenţe ale platformei de închirieri locuinţe Airbnb în Budapesta şi vor fi majorate taxele pentru închirierile de apartamente pe termen scurt, a anunţat ministrul ungar al Economiei, citat de Reuters.

Martin Nagy a anunţat acest plan la o lună după ce rezidenţii din districtul 6 al Budapestei au votat pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt din 2026, prima asemenea interdicţie aprobată într-una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa. Budapestanii se alătură astfel altor rezidenţi din destinaţiile turistice europene care dau vina pe închirierile pe termen scurt pentru creşterea preţurilor locuinţelor, arată Hotnews.

În Europa Centrală, Budapesta a fost cel mai popular oraş de destinaţie pentru şederi scurte în 2023, cu 6,7 milioane de nopţi de cazare, peste Viena, Praga, Varşovia, Cracovia ş.a.

Datele Eurostat arată că 719.000.000 de nopţi de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin platformele online Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, cu Parisul pe prima poziţie între capitalele europene, cu 19.000.000 de nopţi.

„Ne gândim la un posibil moratoriu şi o creştere a taxelor în Budapesta”, a spus Nagy la o conferinţă de presă, precizând că decizia guvernului încă nu a fost luată. „Piaţa Airbnb se va schimba şi este sigur că nu mai poate creşte”, a mai spus ministrul ungar.

Nagy a spus că guvernul negociază propunerile cu organizaţiile din industria turismului, dând asigurări că schimbările nu vor afecta închirierile imobiliare pe termen scurt din afara capitalei.

Turismul de masă în unele destinaţii europene provoacă nemulţumiri din ce în ce mai mari printre localnicii din aceste zone, nemulţumiţi atât de comportamentul unora dintre turişti, dar mai ales din cauza creşterii preţurilor la locuinţe.

Afla mai multe desprebudapestaapartamente
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt