Bucureştiul, un mic Big Brother

Bucureştiul, un mic Big Brother

În Bucueşti eşti supravegheat mai ceva ca în Big Brother!  Aproape 3.500 de camere sunt instalate în tot oraşul, iar alte câteva mii urmează să apară pe străzi în următoarele luni. Simpla lor prezenţă îi descurajează pe infractori iar oamenii se simt mai în siguranţă.  Bucureştiul este, însă, încă departe de marile capitale europene.

Camerele de supraveghere. Aceşti ochi-spion prezenţi peste tot în oraş, fie că vorbim de intersecţii, staţii de metrou, şcoli sau chiar clădirea de la serviciu. În total, în Capitală sunt 3.400 de astfel de dispozitive. 

Mai bine de o treime dintre ele sunt în Sectorul 3: 1.200. Codaş este Sectorul 4, unde există doar 50 de camere de luat vederi. Multe sunt deja vechi, iar unele primării plănuiesc să cumpere altele. În Sectorul 6 vor fi amplasate până la sfârşitul anului 3.000 de camere, iar în Sectorul 4, 700. Cu cât este mai atent monitorizat un oraş, cu atât scade şi infracţionalitatea, arată studiile. Mulţi spun că simpla prezenţă a dispozitivelor de supraveghere îi face să se simtă mai în siguranţă.
La nivelul Uniunii Europene există însă îngrijorări cu privire la avansul tot mai rapid al acestei metode de supraveghere a populaţiei. În Sectorul 4, multe astfel de camere vor fi montate în şcoli. Până la finalul anului, în Bucureşti ar urma să apară peste 7.000 de camere video stradale. Par multe. În realitate însă suntem în urma mediei europene şi la acest capitol. 
În toată lumea, populaţia e supravegheată de peste un miliard de camere de luat vederi. Majoritea sunt montate pe continentul european.
 
 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt