Bucureşti, capitala Românei - Ne civilizăm doar prin garduri şi stâlpişori

Bucureşti, capitala Românei - Ne civilizăm doar prin garduri şi stâlpişori
foto: Pixabay

O plimbare prin Capitală poate fi o adevarata aventură. Iar dacă esti străin, turist la noi...poate să pară misiune imposibilă. Marcajele sunt ca şi inexistente sau trasate debusolant, iar trecerile de pietoni sunt nemarcate. Dar să stăm liniştiţi: autorităţile spun că în câteva luni va fi mai bine, va fi normal. 

Pentru şoferi sau pietoni, deopotrivă, sunt câteva chestiuni care au devenit obişnuniţă, deşi nu ar trebui. Marcaje rutiere inexistente, şterse sau trasate contradictoriu. Trotuare denivelate, găurite sau crăpate. Treceri de pietoni şterse sau nemarcate. Şoferi care parchează cum doresc, unde doresc, cât doresc. Ei bine, spun autorităţile, o să uităm curând de toate astea. De câte ori am auzit că "se va face, se va rezolva, se va schimba"? 

Când spui peste 80 de bulevarde şi încă 26 de artere care vor intra în repraţii serioase, în România anului 2023, pare că termenul de execuţie va fi problema. La căldurile de afară, la aqlomeraţia din oraş, chiar şi după terminarea şcolilor, optimismul autorităţilor pare greu de crezut, plus că vorbim despre lucuri pe care le aşteptăm de mulţi ani, de zeci de ani, şi faptul că vedem o porţiune intrată în reparaţii nu ne face să credem că toată strada va arată aşa .. Ce să mai vorbim despre 80 de străzi!

Putem fi cârcotaşi să spunem că promisiuni am mai auzit, lucrări începute şi neteremintate am mai văzut, vina aruncată de la o administraţie la alta este ceva obişnuit ...de ce ar fi acum diferit? "Sunt bani la buget pentru prima dată!", e ceva ce spun, mai nou autorităţile.

Istoria ne învaţă că majoritatea trotuarelor arată cum arată tocmai pentru că abordarea a fost doar peticirea. Până acum pe arterele principale nu au început lucrările la trotuare, mai sunt totuşi 5-6 luni în care să înceapă şi să fie încheiate ...veţi spune, la fel şi spaţiile verzi.

Pare că centrul oraşului sau arterele principale sunt singurele care vor beneficia de schimbări ...E drept că în acest moment doar între Piaţa Romaă şi Piaţa Universităţii se văd lucrări pe carosabil. Marcajele rutiere mai au de aşteptat.

De câte ori aţi auzit 6 luni? De cel puţin 3 ori am fost folosit acest termen. Autorităţile par sigure că acest termen va fi respectat, că cele 78 de artere vor fi reparate, reasfalatate şi marcate corespunzător. Stâlpişorii vor proteja spaţiile verzi de maşinile care vor să fie parcate acolo. Trecerile de pietoni vor fi marcate, luminate şi alimentate cu panouri fotovoltaice. Suna frumos, prea furmos ...mai ales că stăm în capitala în care timp de zeci de ani nu s-au respectat promisiunile de anvergură, dar rămâne să vedem Bucureştiul în cel mult 6 luni şi răspunurile autorităţilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt