Bruxelles-ul schimbă regula emisiilor de CO2 pentru maşinile noi

Bruxelles-ul schimbă regula emisiilor de CO2 pentru maşinile noi

Comisia Europeană vrea că schimbe Regulamentul de stabilire a standardelor de performanţă privind emisiile de CO2 pentru autoturismele şi camionetele noi.

Amendamentul introduce o măsură de flexibilitate cu obiectivele lor privind CO2 pentru perioada 2025-2027, arată Agerpres.

Această propunere a fost anunţată ca parte a Planului de acţiune industrială al Comisiei pentru sectorul european al autovehiculelor, adoptat la 5 martie 2025. Aceasta a urmat dialogului strategic privind viitorul industriei autovehiculelor, lansat de preşedintele Ursula von der Leyen la 30 ianuarie 2025 şi care a implicat o consultare publică deschisă şi mai multe discuţii şi angajamente cu liderii din industrie, partenerii sociali şi părţile interesate pentru a aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul.

„Industria noastră auto extrem de inovatoare se decarbonizează pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice, dar şi pentru a-şi menţine avantajul competitiv pe pieţele mondiale. Prin iniţiativa de astăzi, acordăm mai multă flexibilitate acestui sector-cheie şi, în acelaşi timp, ne menţinem obiectivele climatice. Împreună, dorim să demonstrăm că decarbonizarea şi competitivitatea pot merge mână în mână”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Măsura de flexibilitate propusă permite ca respectarea de către producători a obiectivelor privind emisiile de CO2 pentru 2025, 2026 şi 2027 să fie evaluată pe parcursul întregii perioade de trei ani, stabilindu-se o medie a performanţei lor, mai degrabă decât anual. Această abordare permite producătorilor să echilibreze orice emisii anuale excesive prin depăşirea obiectivului în anul sau în anii rămaşi, conform TechRider.

Această flexibilitate suplimentară va contribui la protejarea capacităţii industriei de a investi în tranziţia curată, menţinând în acelaşi timp obiectivul pentru 2025 şi menţinând industria pe drumul cel bun pentru următoarea rundă de reduceri ale emisiilor. Obiectivele la nivelul UE urmăresc să facă sistemul de transport al UE mai durabil şi să plaseze transportul rutier pe o traiectorie fermă către o mobilitate cu emisii zero până în 2050.

Comisia invită colegiuitorii să ajungă fără întârziere la un acord cu privire la acest amendament, pentru a asigura previzibilitatea şi certitudinea pentru industria autovehiculelor şi pentru investitori.

La începutul lunii, producătorii de automobile din Europa au transmis un mesaj după întâlnirea pe care au avut-o cu preşedinta Comisiei Europene, în cadrul „Dialogului strategic” pe marginea sancţiunilor privind emisiile de CO2, pe care UE vrea „să le flexibilizeze”. Constructorii auto consideră că este o urgenţă găsirea de soluţii care să menţină industria auto competitivă.

„Producătorii europeni de vehicule şi furnizorii de componente au investit sute de miliarde de euro şi se angajează să facă din mobilitatea cu emisii zero un model de afaceri de succes.

Urgenţa de a acţiona este aici: piaţa vehiculelor cu emisii zero nu creşte suficient de repede. Tranziţia poate funcţiona numai dacă este cuplată cu acţiuni ambiţioase imediate pentru a stimula infrastructura, subvenţionarea cererii şi măsuri pentru reducerea costurilor de producţie”, transmite ACEA, la scurt timp după ce Ursula von der Leyen a declarat că propune transformarea calendarului de sancţiuni pentru nerespectarea emisiilor de CO2 dintr-unul anual, într-unul pe trei ani.

Reprezentanţii industriei auto spun că „propunerea de reducere a penalităţilor pentru obiectivele pentru 2025 pentru maşini şi LCV-uri este un prim pas în direcţia corectă”.

Ola Källenius, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA) şi CEO al Mercedes-Benz, spune că nu este negociabilă trecerea la propulsia electrică.

„ Acest Dialog Strategic vine exact la momentul potrivit. Transformarea industriei noastre de automobile este în plină desfăşurare, iar acum trebuie să definim un cadru care să asigure competitivitatea UE în acest sector critic. Tranziţia către mobilitatea cu emisii zero şi o industrie auto înfloritoare a UE trebuie să progreseze împreună – acest lucru nu este negociabil. Apreciem accentul pus pe accelerarea implementării conducerii autonome şi ameliorarea măsurilor pentru CO2 propuse pentru 2025 pentru autoturisme şi vehicule comerciale.

Dar permiteţi-mi să fiu clar cu privire la preocuparea noastră principală: cum trasăm cursul pentru 2035 cu flexibilitatea şi pragmatismul necesare pentru a face această tranziţie să funcţioneze? Aceasta este întrebarea fundamentală pe care am dori să o abordăm cu preşedinta Comisiei Eurpene în cadrul următoarei reuniuni de dialog strategic”.

Matthias Zink, preşedintele Asociaţiei Europene a Furnizorilor de componente (CLEPA), aminteşte la rândul lui de soluţiile pe care le propune, care înseamnă menţinerea unor motorizări care includ şi combustia. „ Furnizorii, alături de producătorii de vehicule, conduc la decarbonizarea sectorului auto – şi o vom realiza. Dar o flexibilitate mai mare este esenţială pentru a ne asigura că tranziţia este atât ambiţioasă, cât şi realizabilă în mod realist.

O întrebare crucială rămâne fără răspuns: cum putem stabili un cadru de reglementare deschis la tehnologie, care să permită soluţii precum PHEV-uri şi «range extender» după 2035? Acesta trebuie să fie un element cheie al planului de acţiune auto şi o parte fundamentală a revizuirii regulamentului privind CO2 . Peste 3.000 de companii – multe dintre ele întreprinderi mici şi mijlocii – depind de această flexibilitate pentru a prospera în Europa."

Şi, Christian Levin, CEO al Scania, care răspunde de vehiculele comerciale în cadrul ACEA, este la fel de tranşant: „ Ne-au mai rămas mai puţin de cinci ani pentru a trece de la 2% la 35% cotă de piaţă, cu aproape niciuna dintre condiţiile necesare atinse în prezent. Este esenţial ca viitorul Plan de acţiune pentru industria auto să includă o revizuire accelerată a standardelor de CO2 pentru vehiculele grele până în 2025, pe baza unei evaluări urgente a condiţiilor favorabile.

Camioanele şi autobuzele sunt coloana vertebrală a economiei europene, esenţiale pentru viaţa de zi cu zi a milioane de cetăţeni şi întreprinderi. Dar pentru a accelera tranziţia lor către neutralitatea climatică, trebuie să se acorde un accent mult mai mare implementării infrastructurii critice, asigurând paritatea costurilor şi creşterii cererii de camioane şi autobuze cu emisii zero .”

Producătorii de vehicule şi furnizorii de automobile cer în continuare rezolvarea unor probleme prioritare, precum revizuirea regulamentelor pentru CO2, acordarea de stimulente fiscale şi de cumpărare pentru a susţine adoptarea vehiculelor electrice, menţinerea flexibilităţii după 2035 prin acceptarea de maşini PHEV, electrice cu autonomie extinsă (range extender), dar şi cele cu combustie cu e-fuels.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunţe săptămâna aceasta introducerea unui program european de stimulare a achiziţiei de automobile electrice, care să susţină industria auto în tranziţia la propulsia exclusiv electrică, dar deocamdată nu sunt cunoscute detalii ale acestui program.

Afla mai multe despreaceaemisii co2masini electrice
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt