În mai toate oraşele, sute de staţii GPL sau benzinării se află la o mică distanţă de blocuri şi case . Doar în Bucureşti funcţionează 226 considerate surse de risc pentru incendiu de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat controale la benzinăriile, staţiile GPL şi depozitele de carburanţi din toată ţara.
Constanţa are 19 staţii de alimentare cu Gaz Petrolier Lichefiat, în tot oraşul. Majoritatea au fost construite cu mai bine de zece ani in urmă, chiar în cartiere. ISU Dobrogea spune că staţiile sunt autorizate, dar vor demara controale în zilele următoare.
Una dintre statiile GPL se află chiar în mijlocul cartierului "Tomis Nord", unul din cele mai mari din Constanta si cel mai dens populat. În faţa staţiei de carburant funcţionează şi un aprozar volant, iar oamenii trec în fiecare zi prin dreptul buteliei.
De 20 de ani, Asociaţia EcoCivica se luptă cu autorităţile responsabile ca aceste staţii să fie construite la o distanţă sigură faţă de locuinţele din zonă. Ppericolul e cu atât mai mare cu cât sunt zone unde aceste staţii se află una lângă alta.
În Capitală, situaţia este şi mai complicată. Publicaţia Buletin de Bucureşti a publicat un plan de analiză şi acoperire a riscurilor, întocmit de ISU. Potrivit documentului, din 380 de benzinării şi staţii GPL, 226 sunt considerate cu risc pentru incendiu, adică 60% dintre ele. Şi maşinile echipate cu butelie de gaz pot deveni un pericol iminent atunci când mentenanţa nu este făcută corespunzător.
Potrivit Registrului Auto Român, cel puţin 450.000 de maşini din toată ţara sunt echipate cu instalaţii GPL. O butelie GPL poate fi utilizată maxim 10 ani de la momentul fabricaţiei.