13, 15 cel mult 16 grade Celsius. Acestea sunt temperaturile din saloanele clinicii de Oncologie din Timişoara. Bolnavii internaţi în unitatea sanitară, dar şi cei care vin pentru tratamentul zilnic sunt nevoiţi să tremure de frig pentru că primăria nu mai are bani pentru a asigura căldura. Medicii spun că situaţia este cu atât mai dramatică cu cât pacienţii evită să mai vină la spital să îşi continue tratamentul, pentru că le este frică să nu se îmbolnavească şi mai rău.
Câţiva zeci de pacienţi bolnavi de cancer vin zilnic în clinica din Timişoara pentru tratament. Rabdă ore în şir
temperaturile scăzute de acolo pentru că orice întrerupere a tratamentului le poate fi fatala.
De mai bine de o săptămână, temperaturile în clinica de Oncologie, aflată în subordinea Primăriei Timişoara sunt sub 17 grade. În spital sunt doar câteva aparate de climă iar sursele externe de încălzire nu pot fi folosite întrucât există pericolul suprasolicitării instalaţiilor de curent ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui incendiu. Situaţia este şi mai gravă în saloanele din spital unde sunt internaţi alţi câţiva zeci de pacienţi oncologici.
Medicii sunt revoltaţi şi spun că vieţile pacienţilor sunt puse în pericol.
În urmă cu câteva luni, mai multe spitale din Timişoara au fost într-o situaţie asemănătoare. Pentru că primaria a rămas fără bani pentru cumpărarea de gaz şi cărbune, peste 50.000 de abonaţi ai societăţii de termoficare, printre care şi mai multe spitale şi şcoli au rămas în frig timp de câteva zile.
Situatia căldurii nu va fi rezolvată nici în zilele următoare. Din cauza lipsei banilor, societatea de termoficare aflată în subordinea primăriei Timişoara a redus temperatura de plecare a apei calde din punctele termice la 40 de grade. Primăria Timişoara are datorii de aproape 300 de milioane de lei către ANAF, bănci şi furnizorii de combustibil. În plus, are de achitat o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a achitat la timp certificatele verzi.