Bolnavii de cancer, dar şi cei cu boli autoimune primesc o lovitură cruntă! Dacă până acum se descurcau greu să-şi procure tratamentele atât de necesare, de la finalul lunii august, Programului Naţional de Oncologie este cu totul blocat. Pe scurt, furnizorii de medicamente spun că nu au primit banii de la stat pentru ele, iar în aceste condiţii, nu au cum să le distribuie în farmacii.
În 2021, mama Ralucăi a fost diagnosticată cu HPN. O afecţiune hematologică rară în care celulele roşii se distrug prematur. Au urmat luni întregi de internări în spitale, analize şi investigaţii. Când au aflat diagnosticul, medicii i-au spus că nu există medicamente în ţară pentru această boală.
În ianuarie 2022 a fost introdus pe piaţă un medicament compensat în totalitate de către Casa Naţională de Sănătate şi care aducea o speranţă bolnavilor de HPN. Pentru mama Ralucăi tratamentul a funcţionat foarte bine. Îi crescuse hemoglobina şi ducea o viaţă aproape normală. Acum a primit cea mai proastă veste.
De aceleaşi probleme se lovesc şi bolnavii de cancer. Pentru programele care asigură tratamentul hepatitei sau pentru cardiologie şi neurologie s-au alocat bani, însă nu şi pentru programul oncologic, unde sunt prevăzute cele mai mari sume. Cel puţin în Bucureşti nu sunt foarte multe stocuri de medicamente, susţin farmaciştii, pentru a le putea asigura pacienţilor tratamentul până la deblocarea banilor. Iar bolnavii nu au altă soluţie decât să aştepte!
Asociaţiile de pacienţi acuză că, în absenţa unei rectificări bugetare, programele naţionale de sănătate au rămas fără finanţare.
O situaţie similară a fost şi în 2012, când plata programelor nationale de sanatate se făcea la 330 de zile. Atunci, atât Casa de Asigurări de Sănătate, cât şi ministerele Sănătăţii şi Finanţelor au anunţat că sunt probleme cu plăţile şi că aşteaptă o rectificare bugetară Au avut de aşteptat pentru asta aproape un an de zile.