Bolnavii cronic şi gravidele, scutiţi de la plata contribuţiilor pentru concediile medicale. Ce spune OUG adoptat de Guvern

Bolnavii cronic şi gravidele, scutiţi de la plata contribuţiilor pentru concediile medicale. Ce spune OUG adoptat de Guvern

Guvernul a adoptat şi modificat, marţi, 9 aprilie, Ordonanţa de Urgenţă care elimină taxa de 10% pe concediile medicale în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi în cazurile de urgenţă, potrivit Agerpres.

Actul normativ prevede că mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situaţii de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecţiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienţii cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical.

Aceste măsuri au fost stabilite printr-o ordonanţă de urgenţă rediscutată şi aprobată în şedinţa de, marţi, a Executivului, arată comunicatul de presă al Guvernului.

De asemenea, pentru a elimina interpretările, a fost clarificată noţiunea de „boală obişnuită” reprezentată de codul de indemnizaţie „01”, prevăzut în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1192/745/2020.
Totodată, a fost stabilită o normă tranzitorie pentru aplicarea scutirii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul situaţiilor menţionate.

Scutirea de la plata se aplică pentru categoriile de persoane menţionate în acest act normativ şi pentru indemnizaţiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă (cele aflate acum în perioada de derulare şi care se încheie după intrarea în vigoare a prevederilor ordonanţei), mai indică sursa citată.

Afla mai multe despre#ordonanta #taxa
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt