BNR: Avuţia populaţiei este în creştere, dar rămânem pe ultimul loc în Europa. Depozitul mediu al unui român abia dacă trece de 4.000 de euro

BNR: Avuţia populaţiei este în creştere, dar rămânem pe ultimul loc în Europa. Depozitul mediu al unui român abia dacă trece de 4.000 de euro

Avuţia netă a populaţiei (diferenţa între ceea ce ai şi ceea ce datorezi) reprezintă aproape 40% din avuţia netă naţională, arată Rportul privind Stabilitatea lansat de Banca Centrală.

Avuţia financiară a populaţiei, se regăseşte printre cele mai modeste, iar raportat la PIB, plasează România pe ultimul loc din această perspectivă, scriu autorii documentului.

În condiţiile în care îmbătrânirea populaţiei se accentuează, raportul pensionari – salariaţi fiind supraunitar (1,14 în 2023), iar presiunea asupra sistemului public de pensii este în creştere, pensiile private se conturează ca o alternativă de economisire tot mai preferată de populaţie, notează Hotnews.ro.

Totuşi, în context internaţional, rata de participare voluntară la fondurile de pensii se menţine printre cele mai reduse, respectiv de 5% din populaţia în vârstă de muncă, faţă de 65% în Polonia, 64% în Cehia, 18,5 în Ungaria şi 15,7 în Bulgaria.

Portofoliul de investiţii al populaţiei continuă să fie reprezentat în cea mai mare măsură de depozite (30 la sută din activele financiare). Deşi au o proporţie încă redusă la nivelul portofoliului de active financiare, interesul populaţiei pentru titlurile de natura datoriei este în creştere (+29%). Deţinerile de astfel de instrumente au fost încurajate de emisiunile de titluri de stat Fidelis şi Tezaur, pe fondul randamentelor atractive.

Valoarea medie a unui depozit se situează la nivelul de 20.800 lei

De la lansarea programelor de emisiune de titluri de stat către populaţie au fost subscrise instrumente de datorie în valoare de 89,1 miliarde echivalent lei, iar conform datelor la august 2024 acestea finanţau circa 4,4 la sută din datoria publică guvernamentală. Valoarea medie a unui depozit se situează la nivelul de 20.800 lei (aproximativ 4.200 euro), în uşoară creştere de la circa 19.500 lei în urmă cu un an (aproximativ 3.900 euro).

În context european, nivelul mediu al depozitelor deţinute de persoanele fizice se regăseşte printre cele mai scăzute (a doua poziţie, după Lituania), şi se plasează semnificativ sub media Zonei Economice Europene de circa 19.000 euro Capacitatea populaţiei de a-şi plăti ratele s-a deteriorat uşor Capacitatea sectorului populaţiei de a-şi plăti ratele s-a deteriorat uşor de la începutul anului, rata creditelor neperformante situându-se la valoarea de 3,3% în septembrie 2024, de la circa 3,2% pe parcursul anului precedent, mai spun autorii Raportului privind stabilitatea.

Deşi s-a diminuat semnificativ de la peste 12% în anul 2015, în context european rata creditelor neperformante aferente sectorului populaţiei din România depăşeşte media UE şi înregistrează printre cele mai ridicate valori, după Grecia (7,5%), Cipru (6,2%), Ungaria (4,2%) şi Spania şi Polonia (3,7%).
 

 

Afla mai multe desprebnrbanca centralăpensii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt