BNR a menţinut dobânzile, împotriva aşteptărilor analiştilor. Vede o revenire a economiei în primul trimestru din acest an, dar şi presiuni asupra inflaţiei

BNR a menţinut dobânzile, împotriva aşteptărilor analiştilor. Vede o revenire a economiei în primul trimestru din acest an, dar şi presiuni asupra inflaţiei

Banca Naţională a României a menţinut rata de politică monetară la 7% pe an, în timp ce cei mai mulţi analişti se aşteptau la o reducere, deşi părerile erau destul de împărţite. Banca centrală îşi va rectifica în creştere prognoza de inflaţie, anunţă Profit.ro.

BNR vede o revenire a economiei în primul trimestru din acest an, dar şi presiuni asupra inflaţiei de bază din creşterea salariilor, care adaugă incertitudini şi riscuri. O altă sursă de riscuri în creştere este politica fiscală, având în vedere deficitul bugetar la 3 luni şi creşterea salariilor şi pensiilor – banca centrală atrage din nou atenţia cu privire la măsurile ce ar putea fi luate pentru a reduce deficitul fiscal.

Analiştii se bazau în mare măsură pe indicaţiile date de guvernatorul Mugur Isărescu după şedinţa din februarie, care spunea că BNR a discutat un calendar de reducere a dobânzilor, inclus în prognoza de inflaţie de la acel moment, şi spunea că are nevoie de două citiri în jos a inflaţiei pentru a reduce dobânda cheie – acestea au venit în februarie şi martie, când inflaţia a scăzut la 7,2%, respectiv 6,6%, de la 7,4% în ianuarie.

Cu o inflaţie în scădere, BNR ar fi avut ocazia să taie dobânzile chiar înaintea debutului perioadei electorale, în condiţiile în care şi conducerea băncii centrale va fi (re)aleasă de Parlament în perioada următoare.

Argumente împotriva scăderii dobânzilor ţineau de presiunile inflaţioniste generate de creşterea salariilor şi revenirea consumului intern, dar şi de situaţia precară a finanţelor publice, care reclamă noi măsuri fiscale. 

BNR a refăcut acum şi prognoza de inflaţie şi se aşteaptă ca aceasta să fie mai ridicată la finele acestui an decât estima în raportul din februarie (4,7% în decembrie 2024) şi să coboare doar marginal în interiorul ţintei în martie 2026 – estimarea din februarie arată o inflaţie în scădere până la 3,5% în decembrie 2025, nivelul de sus al intervalului ţintă de 1,5-3,5%. Noua prognoză va fi publicată miercuri, 15 mai.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt