BERD a revizuit în scădere la 1,6% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

BERD a revizuit în scădere la 1,6% estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit uşor în scădere estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2025, dar a menţinut previziunile pentru 2026, potrivit raportului 'Regional Economic Prospects', publicat de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze o creştere de 1,6% în acest an, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estimarea de 1,8% avansată în februarie, şi un avans de 2,4% în 2026, scrie Agerpres.

'Creşterea economiei româneşti a încetinit semnificativ la 0,8% în 2024. Consumul privat a înregistrat un avans solid, în urma creşterii salariilor reale cu 8%, ceea ce a dus la adâncirea deficitului comercial. Consumul arată semne de moderare la începutul lui 2025. Investiţiile s-au redus semnificativ, în special în ultimul trimestru, în urma încetinirii absorbţiei fondurilor europene. În ceea ce priveşte oferta, încetinirea a fost pe scară largă, industria, serviciile şi construcţiile înregistrând scăderi considerabile, în timp ce agricultura a fost sever afectată de secetă', se arată în raport.

Instituţia financiară internaţională atrage atenţia asupra faptului că 'situaţia fiscală rămâne dificilă, iar planificata consolidare fiscală din acest an va necesita probabil măsuri suplimentare, din cauza înrăutăţirii peste aşteptări a evoluţiei din 2024. În pofida unei uşoare moderări, inflaţia rămâne ridicată, aproape de 5%, necesitând înăsprirea politicii monetare de către BNR'.

Conform BERD, economia României are o expunere limitată la economia SUA, dar are un nivel considerabil de integrare în lanţurile globale de aprovizionare din industria auto, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate.

'Pe fondul reducerii consumului şi al situaţiei fiscale dificile, previziunile privind evoluţia economiei româneşti în 2025 au fost revizuite în scădere la 1,6%. În 2026, ritmul de creştere va reveni aproape de potenţial, la 2,4%, presupunând că va exista o accelerare a absorbţiei fondurilor europene', se arată în raport.

BERD este un investitor instituţional major în România, iar până în prezent organizaţia a investit aproape 11,5 miliarde de euro în 550 de proiecte. O pondere semnificativă a finanţării sale sprijină dezvoltarea sectorului privat, sustenabilitatea şi inovaţia.

Afla mai multe despreberdeconomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt