Timp de o săptămână, între 11 şi 17 mai, oraşul Basel va deveni casa Eurovisionului, dar nu a aşteptat cel mai mare show muzical TV din lume pentru a se face remarcat, scrie AFP.
Al treilea oraş ca mărime din Elveţia (puţin sub 180.000 de locuitori) se află pe malul Rinului, la graniţa cu Franţa şi Germania: Dreyeckland, ţara celor trei frontiere.
O poziţie geografică care va juca un rol important în creşterea şi renumele său mondial de-a lungul secolelor. Aici a fost tipărită prima ediţie a „Nef des fous” de Sébastien Brant, unul dintre bestsellerurile Renaşterii europene.
Influenţa renană este palpabilă în centrul istoric al oraşului, dominat de turnurile gemene ale Catedralei Notre-Dame din Basel, unde Erasmus a fost înmormântat, şi de Turnurile Roche, sediul gigantului farmaceutic omonim şi simbolul modern al oraşului.
Spiritul renan este, de asemenea, exprimat în mod viu o dată pe an cu faimosul carnaval al „celor mai frumoase trei zile sau drei scheenschte Dŕ¤ŕ¤g”, înainte de primăvară. Evenimentul atrage mii de turişti şi localnici din Basel care vin să se distreze şi să admire costumele şi măştile. Carnavalul este inclus pe lista patrimoniului mondial cultural imaterial UNESCO.
Basel este unul dintre marile centre culturale ale Europei, cu muzee de renume mondial, începând cu Kunstmuseum, muzeul de arte frumoase, care susţine că a fost prima colecţie de artă accesibilă publicului din lume (în 1661). Este, de asemenea, oraşul care, în 1967, a votat în cadrul unui referendum în favoarea achiziţionării de tablouri Pablo Picasso - „Miracolul de la Basel” - şi care va dona alte câteva tablouri instituţiei, scrie News.ro.