Neajunsurile financiare sunt printre cele mai des invocate motive de despărţire şi banii reprezintă un motiv de ceartă în multe dintre cuplurile româneşti – femeile se supără mai des atunci când e vorba de bani. Cheltuielile casnice sunt împărţite în mare măsură în funcţie de responsabilităţi şi banii sunt ţinuţi la comun într-o proporţie mai mare. Multe cupluri au şi un fond de urgenţă. Când vine vorba de anul curent, cele mai mari îngrijorări sunt legate de creşterea costurilor de trai şi instabilitatea politică, notează Profit.ro.
Aproape jumătate dintre respondenţi se aşteaptă ca, în acest an, veniturile să rămână la nivelul curent şi în proporţii egale să crească sau să scadă. Creşterea costurilor de trai este menţionată de 32% dintre respondenţi în ceea ce priveşte îngrijorările financiare pentru 2025, ca răspuns unic.
Pe locul doi este instabilitatea politică, cu 20%. Inflaţia este menţionată ca cea mai mare provocare societală de către 43% dintre respondenţi, arată un studiu Unlock Market Research la iniţiativa BCR.
Respondenţii cred în proporţie de 53% că infidelitatea este cel mai răspândit motiv de despărţire, urmată de neajunsurile financiare, cu 43%, şi implicarea scăzută în relaţie, de către 40% - răspunsuri multiple.
43% dintre cupluri se ceartă pe tema banilor, iar când vine vorba de cine se supără mai des, 42% spun că amândoi, 36% că femeia şi 22% că bărbatul.
Chiar dacă 78% dintre cupluri iau decizii financiare împreună, 35% dintre bărbaţi simt că au un aport financiar mai mare.
Aproape jumătate dintre respondenţi declară că fiecare plăteşte cheltuielile specifice, în funcţie de responsabilităţi, 29% că cheltuielile sunt împărţite egal şi 24% că acestea sunt împărţite proporţional cu veniturile.
Tot la acest capitol, 42% declară că ţin banii la comun, 21% că sunt parţial separaţi, cu fonduri proprii pentru fiecare, şi 37% că au conturi separate, din care contribuie la cheltuielile comune.
Trei sferturi dintre respondenţii necăsătoriţi declară consideră că relaţia nu ar beneficia de pe urma căsătoriei sau că aceasta nu este o prioritate.
67% dintre cupluri au un fond de urgenţă, pregătindu-se pentru imprevizibil.
Doar 48% pun bani deoparte pentru vacanţe sau plăceri comune, semn că priorităţile s-au schimbat.
1 din 5 români regretă o achiziţie impulsivă făcută în 2024, ceea ce arată că planificarea este esenţială pentru evitarea deciziilor financiare pripite. Achiziţiile impulsive sunt legate în special de achiziţia unui bun inutil sau de slabă calitate sau de cheltuielile impulsive pentru vacanţe sau distracţii.
Cercetarea Unlock Market Research a fost realizată în perioada ianuarie-februarie 2025, folosind metoda CAWI, pe un eşantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriţi sau într-o relaţie şi locuiesc cu partenerul.