Banca Mondială a aprobat un împrumut de aproape 600 de milioane de euro pentru România. Banii ar urma să meargă către reforme privind energia verde, dar şi către programe de integrare socială. Oamenii cu dizabilităţi şi refugiaţii din Ucraina sunt primii pe listă. În teorie, totul sună foarte bine, spun politologii. Rămâne însă de văzut cum vor fi realizate de fapt aceste programe.
Datele oficiale arată că în România trăiesc aproape 900.000 de oameni cu dizabilităţi. O ţară deloc prietenoasă cu ei. De la străzi şi până la locuri de muncă, totul este prea puţin adaptat nevoilor speciale. Aceşti oameni duc o luptă dublă: cu afecţiunile de care suferă, dar şi cu incapacitatea societăţii de a-i integra.
Dacă persoana trăieşte în sărăcie şi este de etnie romă provocările şi neputinţa sunt şi mai mari. Banca Mondială a aprobat recent un împrumut de 592 de milioane de euro pentru România. Aceşti bani ar urma să fie folosiţi şi pentru integrarea oamenilor cu dizabilităţi. Un punct important în PNRR.
Banii de la Banca Mondială nu sunt nici pe departe singurii primiţi de-alungul anilor. Ceea ce arată că nu vorbim de o problemă de finanţare. Lipsesc viziunea de ansamblu, profesionalismul dar şi educaţia societăţii în ceea ce priveşte persoanele vulnerabile.
În 2020, doar 17% dintre oamenii cu dizabilităţi din România erau integraţi pe piaţa muncii.