Averea românilor în vizorul ANAF: Riscurile pentru cei care nu îşi declară toţi banii în 2024

Averea românilor în vizorul ANAF: Riscurile pentru cei care nu îşi declară toţi banii în 2024

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a clarificat regulile pentru Persoanele Fizice cu Averi Mari (PFAM) prin Ordinul nr. 920/2023, care a intrat în vigoare pe 28 iunie 2023. Conform acestui ordin, PFAM sunt rezidenţi fiscali români cu o avere estimată de peste 25 milioane euro. Evaluarea averii se bazează pe datele colectate de ANAF şi include bunuri imobile, mobile şi active financiare. Ordinul se aplică atât persoanelor cu averi mari, cât şi soţilor/soţiilor şi rudelor de gradul al doilea ale acestora. ANAF va notifica persoanele incluse în acest grup, oferindu-le detalii despre criteriul de avere îndeplinit şi estimarea averii.

Pentru a gestiona această categorie de contribuabili, Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice (DGCVPF) a introdus un chestionar detaliat destinat să ofere o imagine mai clară asupra structurii şi dinamicii averilor, precum şi asupra comportamentului fiscal al PFAM. Chestionarul vizează mai multe aspecte importante:

Fluctuaţia Averii: Se analizează tendinţele de creştere, conservare sau descreştere a bunurilor imobile, mobile şi a activelor financiare, pentru a identifica riscurile sau oportunităţile fiscale.


Evoluţia şi Valoarea Investiţiilor: Evaluarea locaţiei şi valorii investiţiilor în bunuri mobile, segmentate în patru praguri de valoare, pentru a înţelege mai bine structura investiţiilor.


Tipuri de Investiţii: Chestionarul întreabă despre tipurile de investiţii, inclusiv colecţii, brevete, licenţe, ambarcaţiuni, aeronave, crypto-monede, NFT-uri, obiecte de artă şi alte obiecte de lux.


Investiţii în Active Financiare: Se evaluează tipurile de investiţii în titluri de participare, societăţi de investiţii şi fonduri alternative.


Fluctuaţia Datoriilor: Se analizează fluctuaţia datoriilor către bănci şi alţi creditori, inclusiv perioada de rambursare a acestora, segmentată în trei categorii: sub 1 an, între 1 şi 3 ani şi peste 3 ani.


Fluctuaţia Creanţelor: Se evaluează fluctuaţia creanţelor către debitori, atât rezidenţi cât şi nerezidenţi, şi perioada de încasare a acestora.


Fluctuaţia Veniturilor: Contribuabilii trebuie să estimeze fluctuaţia veniturilor pentru următorii 3 ani, incluzând investiţii, agricultură, premii şi jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare, venituri din alte surse şi din străinătate.


Domeniile Viitoare de Investiţii: Chestionarul analizează domeniile în care contribuabilii intenţionează să investească în viitor, precum agricultură, industrie, construcţii, comerţ, transporturi, servicii, IT, intermedieri financiare şi asigurări.


Schimbarea Rezidenţei Fiscale: Se investighează intenţiile contribuabililor de a-şi schimba rezidenţa fiscală şi motivele care stau la baza acestei decizii.


Gradul de Încredere în ANAF: Chestionarul evaluează şi gradul de încredere al contribuabililor în ANAF, un aspect important pentru relaţia dintre autorităţile fiscale şi contribuabili.


În anul 2023, ANAF a trimis 784 de notificări de conformare şi a finalizat 187 de acţiuni de verificare a situaţiei fiscale, dintre care 98 au rezultat în decizii de impunere, stabilind creanţe fiscale de aproximativ 76,89 milioane lei.

ANAF a realizat analize de risc pentru 282 de persoane fizice şi a încheiat noi protocoale de colaborare pentru schimbul de informaţii cu Registrul Auto Român, Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Asociaţia Română a Băncilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale şi Casa Naţională de Pensii Publice.

Afla mai multe despreanafaverigestionare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt