Comitetul rus de Anchetă a anunţat vineri că investighează o "pistă ucraineană" în atacul comis la 22 martie în sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova, atentat revendicat de organizaţia Stat Islamic, relatează AFP si News.ro.
"Anchetatorii au reuşit să recupereze date de pe telefoanele mobile ale celor acuzaţi de comiterea atacului de la Crocus City Hall", a precizat într-un comunicat Comitetul de Anchetă, instituţia care se ocupă de principalele investigaţii din ţară.
La 22 martie, bărbaţi înarmaţi au intrat în sala de concerte Crocus City Hall, din apropiere de Moscova, au deschis focul asupra mulţimii şi au incendiat clădirea. Cel puţin 144 de persoane au murit şi 360 au fost rănite în acest atac, care a fost revendicat de Statul Islamic. Doisprezece suspecţi au fost arestaţi, inclusiv cei patru presupuşi atacatori, care erau originari din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală.
Potrivit datelor recuperate din telefoanele lor mobile, "în dimineaţa zilei de 24 februarie 2024", când s-au împlinit doi ani de la începerea ofensivei ruseşti în Ucraina, unul dintre inculpaţi a găsit pe internet fotografii cu intrările în Crocus City Hall şi le-a trimis şefului său, susţin anchetatorii. "Inculpatul a confirmat toate acestea în declaraţiile făcute", au precizat anchetatorii ruşi în comunicat.
În plus, în telefonul mobil al acestei persoane au fost găsite "fotografii ale bărbaţilor în uniforme de camuflaj şi cu un steag ucrainean pe fundalul unor clădiri distruse", continuă comunicatul, fără a da alte detalii. "Aceste date ar putea indica o legătură între atac şi desfăşurarea operaţiunii militare speciale", se arată în comunicat, care foloseşte eufemismul impus de Kremlin pentru a descrie ofensiva din Ucraina.
Comitetul de Anchetă subliniază că a efectuat investigaţii cu privire la posibila implicare a "reprezentanţilor serviciilor speciale ucrainene şi a organizaţiilor islamiste şi teroriste internaţionale în organizarea şi finanţarea atacului" asupra Crocus City Hall.
Kremlinul a recunoscut că "islamiştii radicali" s-au aflat în spatele atacului, denunţând în acelaşi timp în mod regulat implicarea Ucrainei coordonată de Occident.