Atacuri ruseşti aproape de graniţa României

Atacuri ruseşti aproape de graniţa României

La nici trei săptămâni de la atacurile furibunde asupra porturilor ucrainene Reni şi Izmail, situate la numai câteva sute de metri de malul românesc, au avut loc noi atacuri, în aceleaşi locuri! Mai multe drone au fost lansate asupra celor două porturi iar imaginile terifiante au fost surprinse de mai mulţi marinari români. Mai multe silozuri de cereale şi depozite au fost avariate în urma atacurilor. Pe malul românesc localicii sunt extrem de speriaţi. Atenţie, urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional! 

Imaginile au fost surprinse de mai mulţi marinari români aflaţi în apropiere de locul atacului. Comandantul unui vas care transporta cereale ucrainene spre Constanţa, pentru tranzit, a fost surprins de bombardamente, în timp ce se afla pe malul românesc. Cel puţin 10 drone au fost lansate, spune comandantul vasului. De data aceasta, toate dronele şi-au atins ţinta. Două ore mai târziu, dronele continuau să cadă. 

Este a doua oară în nici o lună  când localnicii din mica localitate tulceană Grindu, situată la câţiva kilometri de portul ucrainean Reni, se trezesc îngroziţi de bombardamentele de peste Dunăre.

Speriaţi, localnicii au sunat la primărie. Portul Ismail, care se află la sud de portul Reni, a fost şi el atacat. 

Guverantorul regiunii Odesa a reacţionat la scurt timp. Cele două porturi, care au devenit puncte cheie pentru exportul de grâne ucrainene, după retragerea Rusiei din acordul privind cerealele ucrainene au mai fost atacate anterior. Portul Reni, pe 23 iulie, iar portul Ismail a mai fost atacat chiar la începutul lunii august.  

România a reacţionat după ultimele atacuri ale Rusiei asupra porturilor Dunărene, Reni şi Izmail. ,,Condamn cu fermitate continaurea atacurilor Rusiei asupra oamenilro envinovaţi, infrastructurii civile, inclusiv asupra silozurilor de cereale din porturile ucrainene Reni şi Ismail. Prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internaţional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară şi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”,  a scris Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe pe reţeaua socială X.

Şi Ministerul Apărării Naţionale a condamnat atacurile Federaţiei Ruse şi a precizat că România nu e în pericol. Imediat după atacul în urma căruia mai multe silozur  au fost avariate, preţul grâului a crescut cu 1,3% pe bursa de la Chicago.

La numai câteva ore după atacuri, o navă cu containere, blocată în portul Odesa încă de la începutul războiului a reuşit să plece de acolo. Vasul navighează pe un coridor umanitar stabilit temporar, care permite vaselor cu marfă blocate în Ucraina să părăsească porturile. Nava va tranzita apele Ucrainei, României şi Turciei şi va ajunge la Istanbul. 

La aproape o lună de la bombardamentele asupra podului Kerci, Ucraina a revendicat atacul. Serviciile de securitate ale ţării au folosit o dronă marină produsă de ucraineni. Serviciile au  furnizat şi imagini cu momentul în care drona ”Sea baby”, încărcată cu 850 de kilograme de explozibili, loveşte podul.  

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt