Atac susţinut din partea Rusiei asupra Odesei. Din 25 de drone lansate, doar 15 au fost interceptate, infrastructura este afectată

Atac susţinut din partea Rusiei asupra Odesei. Din 25 de drone lansate, doar 15 au fost interceptate, infrastructura este afectată

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 15 din cele 25 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii asupra regiunii sudice Odesa, iar o instalaţie de infrastructură a fost lovită, au anunţat luni armata şi oficiali regionali, relatează news.ro.
Armata a precizat într-un comunicat că 10 drone Shahed au fost doborâte deasupra portului Odesa de la Marea Neagră.
"Un alt atac masiv cu drone pe timp de noapte al ruşilor în regiunea Odesa. Activitatea de luptă a durat o oră şi jumătate", a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa. "Unităţile de apărare aeriană au respins mai multe valuri de drone Shahed venite dinspre Marea Neagră prin manevre complexe şi între clădiri rezidenţiale şi cartiere industriale, care au îngreunat munca de apărare aeriană", a detaliat guvernatorul.
Kiper a precizat că au fost avariate o instalaţie de infrastructură, o clădire administrativă şi câteva clădiri comerciale. Nu s-au raportat deocamdată victime.
De la începutul lunii, regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, a fost vizată deja de şase atacuri cu drone.
Preşedintele Volodimir Zelenskii a declarat duminică seara că armata rusă a lansat 175 de drone asupra diferitelor ţinte din Ucraina de la începutul lunii martie. Ucraina a doborât 151 dintre ele, a spus el, pledând pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană.
Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra porturilor ucrainene, inclusiv Odesa, şi asupra infrastructurii cerealiere după ce Moscova s-a retras vara trecută dintr-un acord mediat de ONU care permitea exporturi de alimente pe mare, în ciuda războiului.
Ucraina este un important producător şi exportator de produse agricole, iar Kievul a înfiinţat de atunci un coridor alternativ pentru a-şi expedia produsele prin porturile sale de la Marea Neagră de lângă Odesa.
Oficialii ucraineni au declarat că exporturile de diferite mărfuri - inclusiv cereale şi metale - din porturile ucrainene de la Marea Neagră au atins luna trecută aproape nivelurile de dinaintea invaziei. Noua rută de export a Ucrainei pe Marea Neagră trece prin apropiera apelor teritoriale ale României.
UN MARE SILOZ DE CEREALE DISTRUS COMPLET LA DNIPRO
Un siloz mare de cereale a fost distrus complet în acest weekend într-un atac cu rachete ruseşti în regiunea ucraineană Dnipro, din est. O persoană a fost rănită, a declarat duminică seara târziu proprietarul instalaţiei, Ukrlandfarming.
Ukrlandfarming este una dintre cele mai mari exploataţii agrare din Ucraina, care, în urma invaziei ruseşti din 2022, a suferit pierderi de aproximativ un miliard de dolari până la sfârşitul anului 2023.
"În seara zilei de 9 martie 2024, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Dnipro. Un bărbat în vârstă de 58 de ani, angajatul nostru, a fost rănit. Instalaţiile de producţie ale companiei noastre au fost complet distruse", a precizat compania într-un comunicat.
Aceasta nu a oferit alte detalii.
Analiştii de la Şcoala de Economie din Kiev (KSE) au declarat luna trecută că sectorul agricol ucrainean a suferit pierderi directe şi indirecte de aproape 80 de miliarde de dolari legate de invazia Rusiei. Cifra includea pierderi de 5,8 miliarde de dolari din distrugerea echipamentelor, 1,8 miliarde de dolari din deteriorarea silozurilor şi aproape 2 miliarde de dolari din produse agricole compromise.
La începutul lunii ianuarie 2023, analiştii estimau astfel de pierderi la 38 de miliarde de dolari.
 

Afla mai multe desprerusiaodesaatacdrone
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt