Atac masiv asupra ţintelor Hamas din Fâşia Gaza

Atac masiv asupra ţintelor Hamas din Fâşia Gaza
foto: twitter.com/nexta_tv

,,Vom şterge Hamas de pe faţa pământului”, spun cu îndârjire israelienii. Sunt deja peste 1.300 de morţi în Israel şi mai mult de 1.200 de morţi în Fâşia Gaza. Secretarul american de stat este în Israel, unde, împreună cu aliaţii, pun la cale un plan în încercarea de a-i elibera pe ostatici. Sunt inclusiv cetăţeni americani printre cei răpiţi de terorişti.
În tot acest timp, criza umanitară din Gaza se adânceşte. Oamenii sunt disperaţi. Îşi porţionează mâncarea, mai au puţină apă iar curentul electric e dat cu porţia. Medicii nu au medicamente ca să-i trateze pe răniţi. Iar supravieţuitorii, care nu au unde să plece, se tem că vor deveni următoarele victime. Avioane israeliene trimit mesaje civililor din nordul Fâşiei Gaza în care le cer să evacueze zona de urgenţă.  Atenţie, urmează detalii şi imagini cu un puternic impact emoţional. 
Schimbul de atacuri aeriene a continuat pe parcurul nopţii, iar zeci de tancuri şi trupele israeliene aşteaptă acum la graniţa cu Fâţia Gaza semnalul să intre în enclavă Hamas nu va mai exista, spun, hotărâţi oficialii israelieni după prima şedinţă a aşa-numitului cabinet de război. Premierul Netaniahu şi liderul Opoziţiei şi-au unit forţele.
 
Anthony Blinken este deja în Israel. Secretarul american de stat se întâlneşte cu preşedintele Israelului. Blinken va discuta şi cu aliaţii din regiune în încercarea  de a-i elibera pe ostatici. Între timp, unul dintre principalele spitale din Tel Aviv s-a mutat la subsol. Medicii se pregătesc de cel mai rău scenariu.
 
Situaţia este disperată şi în Fâşia Gaza. Aproape 350,000 de palestinieni din cele două milioane care locuiesc în Gaza au fost mutaţi după atacul Hamas. Fâşia Gaza este pe punctul de a deveni o adevărată morgă, avertizează Crucea Roşie. Şansele de supravieţuire ale sutelor de răniţi scad odată cu puterea generatoarelor de curent electric. Medicamentele lispesc şi ele. 
 
Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa în oraşul palestinian Jabalia. În alt oraş, Khan Younis, trupurile a 18 oameni, printre care copii şi femei au fost scoase de sub moloz. 
 
Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza de la primele ore ale dimineţii. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni sub dărâmături iar disperarea atinge şi ea cote maxime. Hamas nu dă nicio speranţă zecilor de familii care aşteaptă disperate eliberarea rudelor. Mai mult, teroriştii spun că nu se tem de o ofensivă terestră a trupelor israeliene. 
 
Israelul şi-a comasat trupe şi tancuri la graniţa cu Libanul, după ce din sudul ţării au fost lansate mai multe rachete asupra poziţiilor israeliene din nordul ţării. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt