Mâncarea din spital este esenţială pentru vindecarea copiilor, spune Victoria Olteanu, preşedintele Asociaţiei Din Grijă pentru Copii. În ultimele luni, asociaţia a adus mâncare sănătoasă şi gustoasă la Spitalul de Copii Victor Gomoiu din Bucureşti, în cadrul unui program-pilot care va rămâne implementat.
Buget şi meniu adaptat
În spitalele româneşti, suma zilnică pentru mesele unui pacient este de 22 de lei, iar în spitalele sub ASSMB se mai adaugă 5 lei. Asociaţia a creat un meniu gustos şi sănătos pentru pacienţi, cu 3 mese şi două gustări pe zi, încadrându-se în acest buget. Meniul, creat de o echipă de medici şi nutriţionişti, include preparate precum carne de mânzat, humus, cus-cus şi gustări preparate în bucătărie.
De asemenea, masa principală, prânzul, este acum transportată în tăvi termoizolante, păstrând mâncarea caldă. Spitalul a fost dotat şi cu un cuptor profesional pentru pregătirea mesei.
Exemplu de meniu zilnic:
- Mic dejun: omletă cu legume şi pâine.
- Gustare: fructe.
- Prânz: ciorbă de mânzat, ficăţei cu verdeaţă şi cartofi la cuptor.
- Gustare de după-amiază: budincă de orez.
- Cină: cus-cus cu legume sau humus cu salată.
Proiect extins
Victoria Olteanu se bucură că obiceiurile implementate la Spitalul Gomoiu vor rămâne. Asociaţia îşi va extinde proiectul la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi speră ca, treptat, părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă mâncare de acasă, deoarece mâncarea din spital va fi suficient de bună şi nutritivă pentru procesul de vindecare.