Ar putea Europa să învingă Rusia într-un ipotetic al treilea război mondial?

Ar putea Europa să învingă Rusia într-un ipotetic al treilea război mondial?

Cu aproape 6.000 de focoase nucleare, ţara lui Vladimir Putin are capacităţi devastatoare capabile să anihileze oraşe întregi sau chiar să provoace tsunami radioactive, potrivit publicaţiei spaniole La Razon, citată de Rador Radio România şi Profit.ro.

Figura lui Vladimir Putin se remarcă prin eforturile lui de extindere şi modernizare a impresionantului arsenal moştenit de la URSS, poziţionând Rusia drept a doua putere militară globală.

La sfârşitul lunii februarie preşedintele rus a anunţat desfăşurarea de trupe pe flancul vestic în vederea extinderii NATO în est şi a „implicării Suediei şi Finlandei în Alianţă”. De asemenea, el a ameninţat cu „consecinţe tragice” dacă Alianţa trimite trupe în Ucraina.

„Au vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare NATO în Ucraina. Să ne amintim de soarta celor care au trimis contingente împotriva ţării noastre. Acum consecinţele pentru potenţialii intervenţionişti vor fi mult mai tragice”, a spus Putin.

În faţa acestui titan, ce opţiuni ar avea Europa, dacă Putin ar decide să atace? Realitatea este că NATO, cu Statele Unite la cârmă, deţine majoritatea puterii defensive occidentale. Mai mult, două dintre cele mai mari armate din lume sunt situate în Europa. Marea Britanie şi Italia ocupă locul şase, respectiv al zecelea în clasamentul anual al Global Firepower.

Această clasificare arată că Statele Unite sunt prima putere mondială, urmate de Rusia şi China. Pe locurile patru şi cinci se află India şi Coreea de Sud.

Franţa are 200.000 de soldaţi, 1.000 de avioane şi 400 de tancuri. Între timp, Germania, care îşi măreşte semnificativ capacitatea de arme, are 180.000 de soldaţi, 617 avioane şi 266 de tancuri.

La rândul său, Spania se află pe locul 20 în rândul ţărilor cu cea mai mare capacitate militară, cu mult în urma unora dintre vecinii săi. Ea are aproximativ 133.000 de oameni ca personal activ, repartizaţi între Forţele Aeriene şi Spaţiale. În plus, are 347 de tancuri, 11 fregate, 70 de Eurofighters şi sute de elicoptere de atac şi transport.

Dacă comparăm puterea NATO şi a Rusiei, Alianţa ar fi declarată clar învingătoare, deoarece are 2.355.000 de soldaţi, faţă de cei 900.000 ai ţării eurasiatice. Numărul de aeronave este şi el mult mai mare: 17.400 faţă de 4.173. Rusia câştigă doar la numărul de tancuri, are 12.420, faţă de cele 10.700 ale NATO. Numărul de nave pe care le are NATO este şi el mai mare: 1.159 faţă de 605.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei puteri se află de cealaltă parte a Atlanticului, în Statele Unite. Acest lucru arată slăbiciunea europeană faţă de Rusia. O altă problemă cu care se confruntă Bătrânul Continent este numărul de arme nucleare. Realitatea este că Franţa şi Marea Britanie sunt singurele ţări care au acest tip de arme.

Galii au 290 de focoase nucleare, dintre care 280 sunt desfăşurate pe rachete sau sunt amplasate în baze cu forţe operaţionale.

Se estimează că Statele Unite au 100 de focoase nucleare stocate în toată Europa la baze aeriene din Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos şi Turcia, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor şi Neproliferare. Acestea fac parte din cele 5.244 de focoase nucleare pe care le deţin, dintre care 3.708 sunt operaţionale, iar restul urmează a fi demontate.

În timp ce Rusia, cu aproape 6.000 de focoase nucleare, are capacităţi devastatoare, inclusiv rachete balistice intercontinentale şi arme hipersonice capabile să anihileze oraşe întregi sau chiar să provoace tsunami radioactive. Un arsenal căruia doar Statele Unite i-ar putea prezenta o rezistenţă efectivă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt