Miercuri, Apple a lansat o versiune beta a mai multor funcţii din cadrul Apple Intelligence, care include şi mult aşteptata integrare cu ChatGPT, relatează CNBC.
Compania a dezvăluit în această vară răspunsul său la expansiunea rapidă a inteligenţei artificiale, dar a ales să implementeze treptat aceste funcţionalităţi pentru utilizatori. Investitorii consideră că noile funcţii AI ar putea genera un nou val de modernizări pentru iPhone, deoarece aceste tehnologii vor fi disponibile doar pentru dispozitivele mai recente.
Deşi Apple Intelligence a fost deja oferită în format de previzualizare pentru dezvoltatori şi un număr limitat de utilizatori, lansarea oficială pentru publicul larg va avea loc săptămâna viitoare, odată cu actualizarea iOS 18.1, potrivit declaraţiilor Apple. Setul actual de funcţii face parte din beta-ul iOS 18.2 pentru dezvoltatori, disponibil începând de miercuri. De regulă, versiunile beta sunt testate pentru câteva săptămâni înainte de lansarea către public.
În previzualizarea iOS 18.2 se regăsesc următoarele:
- Noi opţiuni prin care utilizatorii pot solicita Apple Intelligence să rescrie fragmente de text după indicaţiile lor.
- Genmoji, un generator de emoji-uri bazat pe AI dezvoltat de Apple.
- Image Playground, generatorul de imagini cu inteligenţă artificială al Apple.
- Image Wand, care permite eliminarea elementelor nedorite din fotografii.
- Integrarea cu ChatGPT de la OpenAI.
Cu toate acestea, funcţia care permite Siri să execute acţiuni în aplicaţii nu a fost inclusă în această versiune, dar este aşteptată să fie adăugată curând.
Utilizarea ChatGPT pentru răspunsuri
În iunie, Apple a dezvăluit planurile sale pentru integrarea cu ChatGPT. Deşi Apple Intelligence şi Siri se bazează în mare parte pe capacităţile hardware ale dispozitivelor Apple, pentru întrebările mai complicate, compania permite utilizatorilor să obţină răspunsuri detaliate de la ChatGPT, fără a necesita un cont OpenAI.
În cadrul conferinţei pentru dezvoltatori, Apple a prezentat cum va funcţiona această integrare. Când Siri întâmpină o întrebare complexă, va cere acordul utilizatorului pentru a consulta ChatGPT, oferind astfel o soluţie mai avansată. În plus, utilizatorii vor avea posibilitatea să utilizeze ChatGPT pentru a genera automat texte în câmpuri de text.
ChatGPT va fi folosit şi în cadrul funcţiei Visual Intelligence, care permite camerei să recunoască obiecte sau texte şi chiar să traducă semne în timp real.
Colaborarea dintre Apple şi OpenAI a reprezentat un avantaj considerabil pentru OpenAI, evaluată recent la 157 de miliarde de dolari în urma unei runde de finanţare. CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a fost văzut la sediul Apple în momentul anunţului privind integrarea.
Cu toate acestea, niciuna dintre cele două companii nu a comentat aspectele financiare ale parteneriatului, iar Apple nu a participat la runda de finanţare OpenAI.
Reprezentanţii Apple au sugerat că, în viitor, şi alte modele AI, precum cele dezvoltate de Google, ar putea fi integrate în Apple Intelligence.
Unele dintre noile funcţii Apple Intelligence au fost deja testate de public şi vor fi disponibile odată cu lansarea oficială a iOS 18.1 săptămâna viitoare. Printre primele funcţionalităţi se numără rescrierea textelor, o nouă interfaţă pentru Siri şi un sistem de rezumare a notificărilor.