Anxietatea, depresia şi tulburările emoţionale, principalele probleme de sănătate mintală ale copiilor. Cât de devreme apar simptomele

Anxietatea, depresia şi tulburările emoţionale, principalele probleme de sănătate mintală ale copiilor. Cât de devreme apar simptomele

Anxietatea, depresia şi dificultăţile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică şi sprijin psiho-emoţional ale Salvaţi Copiii România. Psihologii organizaţiei au tratat, în perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, 678 de cazuri, majoritatea fiind copii de vârsta claselor primare şi de gimnaziu. Cele mai multe au reprezentat cazuri de anxietate şi de tulburare emoţională, însă au existat şi şase cazuri de tentativă de suicid.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii, din cele 678 de cazuri tratate de psihologii organizaţiei în perioada ianuarie 2022 - decembrie 2023, în cele mai multe - 217 - a fost vorba despre copii de vârsta claselor primare, pe locul al doilea fiind copii de gimnaziu - 215, urmaţi de adolescenţi (140). În celelalte cazuri, 106, a fost vorba despre copii cu vârste mici, preşcolari care au avut nevoie de sprijin psihologic. 

Dintre cele 678 de cazuri ajunse în terapie, cele mai multe au reprezentat cazuri de anxietate - 148 şi de tulburare emoţională - 128. Pentru 60 de copii, cauza pentru care au necesitat terapie a fost legată de dificultăţi parentale (cum este divorţul), în 54 de cazuri a fost vorba despre tulburări din spectrul ADHD/ADD, în vreme ce 50 de copii au fost diagnosticaţi cu depresie. Au existat şi şase cazuri de tentative de suicid, cinci la copii de vârsta liceului şi una la un copil de vârsta gimnaziului. 

O sută de copii din Bucureşti şi 13 judeţe (Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Timiş, Vaslui şi Vrancea) s-au reunit, în perioada 27-31 mai, la Forumul Copiilor, pentru a dezbate trei teme prioritare, precum sănătatea mintală, protecţia împotriva abuzului sau participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar.

Ulterior, copiii au prezentat recomandările lor autorităţilor. Astfel, au fost formulate recomandări privind prioritizarea măsurilor care contribuie la un climat prielnic sănătăţii emoţionale a copiilor, la încurajarea participării lor în luarea deciziilor şi la protecţia împotriva abuzurilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt