Anularea lucrărilor la bac, considerată oportunitate

Anularea lucrărilor la bac, considerată oportunitate

După ce 70 de elevi de la Colegiul Gheorghe Şincai s-au ales cu lucrările anulate chiar şi la jumătatea probei de Română de la Bac, inspectoratul vine acum cu un răspuns. Anularea lucrărilor şi rescrierea acestora „Au constituit o oportunitate pentru candidaţi”, scrie în documentul care îi revoltă deopotrivă pe absolvenţi, părinţi şi profesori. Nicio sancţiune nu a fost anunţată faţă de preşedintele Comisiei de examinare.

În jur de 70 de lucrări anulate pentru că absolvenţii au scris prepoziţia „de” pe un rând diferit. Şi o elevă descălţată şi obligată să dea examenul în ciorapi pentru că purta pantofi sport cu inscripţii considerate.... cărticele de comisie. Este rezumatul situaţiei de la Colegiul Gheorghe Şincai din Bucureşti. Ministerul Educaţiei anunţa atunci anchetă. Pentru că nu a fost comunicat niciun rezultat,  preşdedintele Consiliului Părinţilor a cerut un răspuns de la minister şi inspectorat.

S-a apreciat că în condiţiile în care candidaţii au putut rescrie lucrările până la finalizarea timpului alocat probei, aceasta a constituit o oportunitate pentru candidaţi, deoarece depistarea semnelor dinstinctive ar fi dus la posibila anulare a lucrărilor la nivelul centrelor de evaluare", scrie în răspunsul inspectorului şcolar general. 
 
Nicio sancţiune nu a fost anunţată. La finalul documentului scrie că s-a propus elaborarea unor proceduri prin care să se poate acorda timp suplimentar pentru redactarea lucrărilor de către candidaţi, dacă aceştia solicită. 
 
La examenele naţionale suntem martorii unui lung şir de subiectivităţi, spun experţii în educaţie. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar  nu ne-au oferit un punct de vedere. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt