Dacă Volkswagen nu renunţă la „poziţiile sale maximaliste”, îşi va asuma „responsabilitatea de a ne târî într-un conflict social cum această republică nu a mai văzut de decenii”. Reprezentanţii personalului grupului auto au adoptat o poziţie dură împotriva conducerii, care intenţionează să închidă mai multe uzine, potrivit Le Figaro.
Thorsten Gröger, negociator al sindicatului IG Metall, a ameninţat cu un conflict social de o amploare fără precedent în ajunul unei noi sesiuni de negocieri cu conducerea, arată G4Media.
De mai multe săptămâni, reprezentanţii forţei de muncă şi cei ai celui mai mare constructor auto european negociază un plan drastic de reducere a costurilor pentru a scădea costurile de producţie ale grupului în Germania şi pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea în scădere. Grevele sunt posibile la cel mai mare angajator industrial din Germania după o perioadă de dialog social obligatoriu, care începe în decembrie.
Un conflict social ar veni în cel mai prost moment posibil, „într-o situaţie de criză geopolitică, slăbiciune economică, un guvern fără majoritate şi o industrie aflată într-o stare cum nu am mai văzut aproape niciodată”, a adăugat sindicalistul.
Dificultăţile industriei germane
Criza de la Volkswagen este emblematică pentru dificultăţile cu care se confruntă industria germană, a cărei slăbiciune zguduie întreaga economie a ţării, la care se adaugă o situaţie politică incertă de la ruperea coaliţiei lui Olaf Scholz la începutul lunii noiembrie.
Ca şi rivalii săi europeni, Volkswagen suferă din cauza scăderii cererii mondiale, în special pentru vehiculele electrice, iar majoritatea uzinelor sale şi-au redus producţia. La sfârşitul lunii octombrie, conducerea grupului a prezentat un plan de reducere cu 10% a salariilor şi de revizuire a sistemului de bonusuri, care i-ar permite să realizeze o parte din economiile de miliarde de euro pe care intenţionează să le facă pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.
IG Metall spune că este gata să negocieze dacă Volkswagen acceptă să concedieze personal şi să închidă fabrici, ceea ce ar fi o premieră în istoria grupului. Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, sindicatul şi consiliul de întreprindere au prezentat un „plan pentru viitor”, conform căruia angajaţii şi conducerea vor renunţa temporar la o parte din bonusuri şi creşteri salariale în schimbul reducerii programului de lucru, ca răspuns la supracapacitatea anumitor uzine.
Sindicatele au explicat că acest program ar duce la economii de 1,5 miliarde de euro, o sumă încă departe de miliardele considerate necesare de conducere.