Angajaţii de la metrou, aproape de grevă

Angajaţii de la metrou, aproape de grevă

Epopeea grevelor din ţară este departe de a se încheia. Sindicaliştii de la metrou se pregătesc şi ei să declanşeze un conflict de muncă. Nemulţumiţi de salarii, angajaţii strâng deja semnături şi spun că greva este inevitabilă. Conducerea Metrorex spune, în schimb, că nu poate creşte salariile pentru că nu le permite legea.

Greva de la metrou este un scenariu tot mai posibil. După negocieri eşuate privind contractul colectiv de muncă, angajaţii Metrorex ameninţă cu un conflict de muncă. Sindicaliştii spun că va exista majoritate în rândul semnatarilor şi sunt de părere că negocierile nu vor rezolva nimic. Astfel, greva la metroul bucureştean ar putea începe până la sfârştiul lunii. Acest lucru ar însemna ca pe anumite intervale orare garniturile nu vor mai circula deloc. 

,,Angajaţii Metrorex vor să primească asigurări de sănătate în mediul privat, bonuri de masă de 30 de lei pe zi şi creşteri salariale de 33%", se arată într-un comunicat Sindicatul Liber din Metrou.

Conducerea instituţiei invocă legea şi spune că o creştere cu 33% ar fi imposibilă. În bugetul Metrorex pe anul acesta au fost aprobaţi sume foarte mici pentru măriri de salarii. Niciun angajat de la metrou nu câştigă mai puţin de 4.000 de lei în mână, lunar, în timp ce media veniturilor e de 6.600 de lei. Directorii şi şefii de serviciu pot ajunge şi la salarii de aproape 15.000 de lei. La aceste sume se adaugă şi sporuri între 15 şi 40% din leafă.

Zilnic, cu metroul din Capitală circulă aproximativ 430 de mii de oameni. O grevă în subteran s-ar putea traduce cu sufocarea traficului la suprafaţă, spun sindicaliştii. Ultimul conflict de muncă de la metrou a avut loc în martie 2021, când peste 250 de angajaţi s-au aşezat pe şine, la îndemnul sindicatului. Cu o lună în urmă, un grup de muncitori ai Metrorex a pichetat Ministerul Transporturilor.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt