Călin Georgescu se află sub control judiciar, după ce Parchetul General a demarat urmărirea penală împotriva sa.
Fostul candidat la preşedinţie este acuzat de procurori de infracţiuni grave, printre care instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist şi fals în declaraţii legate de finanţarea campaniei electorale. Miercuri, Georgescu a fost ridicat din trafic şi audiat timp de peste cinci ore, în timp ce sute de susţinători, inclusiv lideri AUR, s-au strâns în faţa Parchetului General.
Evenimentul a stârnit reacţii internaţionale, inclusiv din partea miliardarului Elon Musk, care a criticat pe X acţiunile autorităţilor române. Pe reţelele sociale, numeroşi influenceri conservatori au transmis mesaje de susţinere pentru Georgescu.
Ce se ştie despre anchetă
Parchetul General a anunţat că fostul candidat la prezidenţiale este investigat pentru şase infracţiuni. Tudorel Toader, fost judecător CCR, a subliniat gravitatea acuzaţiilor, menţionând că acestea pot atrage o pedeapsă de până la 25 de ani de închisoare.
Controlul judiciar impus lui Georgescu este valabil 60 de zile, timp în care acesta nu poate părăsi ţara fără permisiunea autorităţilor judiciare. La ieşirea din sediul Parchetului, a fost întâmpinat cu aplauze şi scandări din partea susţinătorilor, mulţi dintre aceştia strigând „Georgescu Preşedinte!”. Un gest făcut de acesta la ieşirea de la audieri a devenit subiect de dezbatere online, fiind catalogat drept „salut nazist” de către o cercetătoare a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”.
În paralel cu audierea lui Georgescu, anchetatorii au efectuat 47 de percheziţii în judeţele Sibiu, Mureş, Timiş, Ilfov şi Cluj, într-un dosar ce vizează finanţarea campaniei electorale şi promovarea cultului unor persoane condamnate pentru genocid.
Georgescu îşi menţine candidatura
După audieri, Călin Georgescu a declarat că va candida „cu siguranţă” la alegerile prezidenţiale din acest an, adăugând că „sancţiunile americane vor clarifica situaţia şi în România”.
Liderul AUR, George Simion, l-a aşteptat miercuri seară în faţa Parchetului General şi a transmis live momentul ieşirii acestuia. Cei doi au îndemnat românii să participe la protestul anunţat de AUR pe 1 martie în Bucureşti. Simion a sugerat că momentul ridicării lui Georgescu ar avea legătură cu anunţul candidaturii sale.
Evenimentul a atras atenţia şi la nivel internaţional. Elon Musk, un apropiat al fostului preşedinte american Donald Trump, a criticat intervenţia autorităţilor române, considerând-o „o mizerie”. De asemenea, miliardarul a redistribuit mesaje despre „arestarea omului care a câştigat cele mai multe voturi la alegerile din România”. În plus, influencerul american Mario Nawfal a făcut public un mesaj vocal primit de la Georgescu în momentul reţinerii: „Mario, poliţia e aici şi mă arestează din stradă”.
Alte persoane implicate în dosar
Ancheta vizează şi alte nume, printre care Horaţiu Potra, Eugen Sechila şi un magistrat. Potra, a cărui locuinţă a fost percheziţionată, este suspectat că a contribuit la finanţarea campaniei lui Georgescu. Acesta a declarat că nu are nicio legătură cu candidatura şi a recunoscut că a lucrat pentru omul de afaceri Frank Timiş.
Înalta Curte a confirmat că în acest dosar este implicat şi un magistrat, suspectat că a sprijinit activităţile infracţionale.
De asemenea, Eugen Sechila, considerat lider al mişcării neo-legionare şi apropiat al lui Georgescu, a fost oprit pe aeroport de autorităţi. Marin Burcea, supranumit „Lunetistul”, fost combatant în Legiunea Străină şi bodyguard al lui Georgescu, a fost audiat la Parchetul General.
Reacţii din zona politică
Mai multe partide au cerut ca Parchetul General să ofere explicaţii detaliate despre cazul lui Călin Georgescu.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea ca opinia publică să fie informată clar, având în vedere contextul electoral actual.
Elena Lasconi, candidata care l-a înfruntat pe Georgescu în turul doi al alegerilor prezidenţiale, a solicitat clarificări din partea autorităţilor, considerând că acestea sunt esenţiale pentru recâştigarea încrederii publice.
„Aştept ca Parchetul să lămurească acuzaţiile şi să comentăm cu toţii”, a declarat Nicuşor Dan, candidat la alegerile prezidenţiale.