Luni, de la ora 19.00, emisiunea România Politică, moderată de Larisa Bernaschi o are ca invitat pe Alina Gorghiu, Ministrul Justiţiei.
Emisiune poate fi urmărită LIVE VIDEO, accesând acest link.
Alina Gorghiu, la Prima News:
Despre combaterea traficului de droguri
”Noi greşim când discutăm în spaţiul public doar când e o criză sau o dramă. În rest uităm şi tema se duce marginal în dezbatere publica.
”Avem trei proiecte în momentul de faţă: prima este cea a registrului traficantului de droguri. Este acelaşi model cu registrul agresorilor sexuali. Legea are scop preventiv. Avem puţin sub 1000 de persoane în penitenciare care execută pedepese pe trafic şi consum de droguri. Din ele, 86 la suta sunt recidivişti. Ca atare statul roman are dreptul să-l monitorizeze pe cel care a traficat. Este absolut firesc să ofere această pârghie statului român.”
”Un al proiect la fel de important: 47 la sută dintre traficanţii de droguri execută pedeapsa în libertate, iar 50 la sută merg cu supraveghere, ceea ce mi se pare complet nefiresc. Dacă ai făcut trafic de mare risc atunci stai mătăluţă în puşcărie, nu acasă uitându-te la televizor. Deoarece foarte mulţi, deşi primesc o pedeapsă, ea nu se execută în sistemul penitenciar. Proiectul se află la Camera deputaţilor, şi n-am înţeles de ce nu s-a introdus în procedură de urgenţă la vot.”
”Al treilea proiect tratează problema dependentei. Trebuie să găseşti soluţii şi pentru genul asta de categorie. Avem un proiect de lege care presupune crearea infrastructurii în care să trateze această dependenţă, să aibă parte de tratament medical şi consiliere psihologică. Opt centre în toată ţara de dezintoxicare şi recuperare pe care să le avem în fiecare regiune a României”
”Nu pot da termene, dar dacă vom vota cadrul legal, sunt convinsă că vom găsi resurse. Vorbim de clădiri noi. Mi-aş dori măcar un centru în următorii doi ani”
Despre fugarii aduşi în ţară
”Statul român a făcut eforturi colosale, financiar şi uman. Anul trecut a cheltuit 10 milioane de lei pentru a aduce în ţară 803 fugari.”
”Avem acum 82 de fugari aduşi în ţară la finalul lunii ianuarie”
”La unii procedura poate dura mai mult. În Marea Britanie sau Germania gradul de predare e 100%”
”Viitoarea lege vă opera în sensul că a plecat Popescu din ţară, când te întorci îţi plăteşti banii pe care statul români i-a cheltuit cu întoarcerea ta”
”Când am ajuns la Minister am transformat tematica fugarilor într-o prioritate. Inclusiv Italia a îmbunătăţit mult cooperarea judiciara cu România”
”De când sunt eu Ministru s-a schimbat radical nivelul de predare cu Italia. Peste 90 la sută din fugarii din Italia au fost predaţi”
”Nu se participă cu tot cabinetul la şedinţa comună de guvern dintre România şi Italia de aceea nu am fost invitată în calitate de Ministru al Justiţiei. Temele sunt altele. Relaţia cu Italia este foarte bună în materie de justiţie.”
Despre vouchere de 16.500 pentru victimele unor infracţiuni
”O iniţiativă foarte buna va fi votată miercuri în Camera deputaţilor şi anume extinderea ordinului de protecţie la orice tip de violenţă şi la orice fel de victimă. Până acum doar victima violenţei domestice beneficia de acel ordin de protecţie.
”Anul viitor vom avea brăţările electronice în toată ţara.”
”Voucherele nu se refera la cazuri mărunte”
”Banii care sunt confiscaţi de la infractori vor merge la persoanele vulnerabile. Sunt contravaloare a cinci salarii pentru ca victimele să-şi acopere nevoile de bază. Adică 16.500 de lei maxim. Vor fi 300 de vauchere anul acesta.”
Despre legea cetăţeniei
Este important să dăm un semnal privind riscurile redobândirii cetăţeniei româneşti. Majoritatea cazurilor vin din zona R. Moldova, Ucraina, Rusia”
Despre situaţia politică
”În ceea ce priveşte situaţia lui Iulian Dumitrescu, e vorba de justiţie, e o ancheta în curs, să vedem ce zice justiţia. Nu văd acelaşi lucru când vine vorba despre USR”
”Nu sunt interesată de funcţia domnului Dumitrescu, dar mi-aş dori să fie o femeie în locul său. Aş susţine-o cu mare placere pe Raluca Turcan sau Roberta Anastase”
”Sunt sigur că voi alege scenariul bun şi oportun în privinţă alegerilor. E foarte greu pentru un ministru să intre într-o campanie pentru alegerile locale. Priorităţile mele acum sunt legate de Ministerul Justiţiei, nu de o candidatura la locale sau europarlamentare”
”Un refresh al listelor e întotdeauna sănătos.”
”Mi-e greu să-mi explic timiditatea liderilor partidelor pro-europene”
”Protestele sunt un exerciţiu sănătos într-o societate democratica”
”Nu poţi să ţi permiţi să laşi la guvernare un partid extremist”
”Eu cred că PSD şi PNL vor avea candidaţi separaţi la prezidenţiale. Înţeleg din sondaje că o doamnă ar intra cu un handicap”
”Nu voi susţine o listă a PNL fără femei pe locuri eligibile”