Înainte de toate aceste scumpiri guvernanţii vor să ne câştige simpatia. Mai precis, cu o perioadă de trei luni în care alimentele de bază vor fi mai ieftine. În scurt timp va intra în vigoare ordonanţa care ar trebui să reducă semnificativ cheltuielile pe care le facem la cumpărături. Pentru ea, supermarketurile au negociat noi contracte cu furnizorii şi se pregătesc să schimbe etichetele la raft. O echipă FOCUS a fost la cumpărături într-un magazin care a început să practice preţurile cu discount.
La sfârşitul lunii iunie Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru a combate creşterea excesivă a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Vorbim mai precis de coşul de cumpărături de bază. Din păcate, scumpirile resimţite în ultimii ani au redus din puterea de cumpărare a românilor, care dau mult mai mulţi bani pe mâncare decât dădeau înainte. Ei speră că efectele se vor resimţi la ei în buzunar.
Franzela a ajuns la mai puţin de 2 lei per bucată, kilogramul de ceafă de porc sub 25 de lei, aripile de pui 14 lei şi pulpele 11 lei şi 50 de bani. Kilogramul de zahăr a ajuns la 7 lei, iar mălaiul este cam 4 lei kilogramul.
Multe ieftiniri sunt în jurul a 1 leu sau mai puţin, însă în funcţie de contractele retailerilor, pot să pară mai mari de la supermarket la supermarket. Însă românii se tem că în buzunarul lor nu se vor simţi aceste „ajustări de preţ”, având în vedere că salariile nu au crescut la fel de repede ca preţurile. Plus că inflaţia, care este în scădere dar încă peste 10%, ne arată că mărfurile se scumpesc în continuare, însă nu la fel de rapid ca în trecut. Din acest motiv premierul social-democrat vrea să crească salariul minim pe economie.
În prezent, salariul minim este de 3.000 de lei brut şi ar urma să crească treptat până la 3.800 de lei. Asta ar însemna că în mână angajaţii vor primi 2.260 de lei, cu 360 de lei mai mult decât în prezent. Majorarea ar avea loc tocmai anul următor, când se va renunţa la preţul plafonat al alimentelor.