Aliaţii NATO vor finanţa ajutorul militar pentru Ucraina cu 40 de miliarde de euro anul viitor

Aliaţii NATO vor finanţa ajutorul militar pentru Ucraina cu 40 de miliarde de euro anul viitor

Aliaţii NATO au convenit să finanţeze ajutorul militar pentru Ucraina cu 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat diplomaţi vest-europeni, cu o săptămână înainte ca liderii alianţei să se întâlnească la Washington la summit-ul alianţei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaţilor să se angajeze pe mai mulţi ani să menţină ajutorul militar pentru Kiev la acelaşi nivel ca cel de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022, însumând aproximativ 40 de miliarde de euro pe an, conform Reuters.

Deşi statele membre nu au susţinut cererea iniţială a lui Stoltenberg pentru un astfel de angajament multianual, pactul include o prevedere de reevaluare a contribuţiilor aliate la viitoarele summituri NATO, potrivit unui diplomat.

Aliaţii au decis, de asemenea, să aibă două rapoarte pe parcursul anului viitor pentru a stabili cine şi ce furnizează Ucrainei, a declarat diplomatul, pentru a răspunde cererilor pentru o mai mare transparenţă cu privire la împărţirea sarcinilor în cadrul alianţei. Statele membre „vor încerca să îndeplinească această promisiune prin contribuţii proporţionale”, se arată în acord.

Angajamentul financiar face parte dintr-un pachet mai amplu privind Ucraina pe care liderii NATO îl vor conveni atunci când se vor reuni pentru summitul de la Washington din 9-11 iulie.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprenatoucrainasummit
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt