Alexandru Rafila, la Insider politic, despre taxa pe boală: Nu este o taxă suplimentară

Alexandru Rafila, la Insider politic, despre taxa pe boală: Nu este o taxă suplimentară

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că ”taxa pe boală” nu este o taxă suplimentară şi a afirmat că Ministerul de Finanţe a iniţiat-o. Potrivit ministrului, suma aferentă concediilor medicale a crescut de la 1 la 6 miliarde de lei.

”Nu este o taxă suplimentară. Aş vrea să ne lămurim cu un lucru, că toată lumea mă întreabă pe mine, ca ministru al Sănătăţiim cum e cu taxa asta. În primul rând, când s-a introdus taxa asta, în prima variantă a ordonanţei, nu a întrebat nimeni, nimic. A fost iniţiată de Ministerul de Finanţe, am contrasemnat-o, e pur şi simplu o taxă care stabilea fiscalitatea din România, că despre asta discutăm. Nu este în grădina Ministerului Sănătăţii stabilirea taxelor şi impozitelor în România”, a declarat Alexandru Rafila, la emisiunea Insider Politic difuzată, sâmbătă, la Prima TV.

Suma aferentă concediilor medicale a crescut de la 1 la 6 miliarde lei în doar câţiva ani, a spus Rafila.

”A existat totuşi o discuţie legată de concediile medicale. Concediile medicale sunt plătite de CNAS. Suma acestor concedii, în ultimii ani, a crescut de la 1 la 6 miliarde de lei, de şase ori în câţiva ani. Acuma, sigur, a fost şi pandemia la mijloc, dar e o sumă importantă 6 miliarde lei. (...) E vorba de răceli, dureri de spate, chestiuni simple (pentru care primeşti o sumă de la CNAS impozitată cu 10 la sută), adică contribuţia la asigurări de sănătate. Oricum, majoritatea cazurilor sunt exceptate de la plata acestei taxe”, a precizat Rafila.

Întrebat dacă riscă din punct de vedere penal un medic care eliberează multe concedii medicale pe zi, ministrul a explicat că acel medic trebuie mai întâi verificat.

”Trebuie văzut cum le eliberează. El are un contract cu CNAS, contractul ăla poate să fie păstrat, suspendat. Absolut, că există nişte riscuri, dar riscurile există când există şi un control”, a adăugat Rafila.

Afla mai multe desprerafilataxa pe boala
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt