Alegeri prezidenţiale în Slovacia. Premierul controversat Robert Fico şi-ar putea găsi un partener în fruntea statului

Alegeri prezidenţiale în Slovacia. Premierul controversat Robert Fico şi-ar putea găsi un partener în fruntea statului

Slovacii votează sâmbătă în cadrul unor alegeri prezidenţiale care ar putea consolida controlul premierului Robert Fico asupra puterii, în dorinţa lui de a avea legi anticorupţie mai blânde, mai multe pârghii asupra mass-media publice şi o voce discordantă faţă de sprijinul UE pentru Ucraina, relatează News.ro.
Secţiile de votare sunt deschise în primul tur de scrutin de la ora locală 7:00 a.m. (08:00 ora României) până la ora 22:00. (23:00, ora României). Un al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi va avea loc pe 6 aprilie, dacă niciunul nu obţine majoritatea în acest weekend.
Aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, este favorit în cursa pentru a o înlocui pe preşedinta Zuzana Caputova, în vârstă de 50 de ani, care este o adversară înverşunată a lui Fico, dar care nu a mai dorit să candideze pentru un nou mandat.
Fico a revenit la putere în urma alegerilor din septembrie anul trecut, după ce a reuşit să convingă alegătorii cu promisiunea de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruseşti, de a menţine cheltuielile publice pentru a ajuta populaţia afectată de creşterea preţurilor şi de a pune capăt guvernării haotice din timpul administraţiei anterioare conduse de opoziţie.
ALIATUL LUI FICO ESTE FAVORIT
Pellegrini, fost prim-ministru şi fost membru al partidului de stânga SMER al lui Fico, aflat la guvernare, este în prezent şef al partenerului minoritar de coaliţie, HLAS, şi speră să repete succesul actualului şef al executivului.
Pe lista de candidaţi, el se confruntă cu Ivan Korcok, 59 de ani, fost ministru de externe pro-UE, care doreşte să împiedice guvernul să obţină controlul şi asupra funcţiei prezidenţiuale.
Deşi preşedinţii slovaci nu deţin multe puteri executive, ei au un rol în numirile din guvern şi în alte funcţii şi pot influenţa dezbaterea publică, aşa cum a făcut deseori liberala Caputova.
În trecut, alegătorii au refuzat deseori să acorde partidelor aflate la putere atât funcţia guvernamentală, cât şi cea prezidenţială. Caputova a câştigat ultimele alegeri prezidenţiale din 2019 pe un val de opinii anticorupţie care viza partidul lui Fico, aflat atunci la putere.
FICO A ÎNTORS PE DOS POLITICA SLOVACIEI
Fico, prim-ministru de patru ori, a schimbat rapid politica slovacă de când a revenit la putere, cel mai vizibil prin încetarea livrărilor militare ale statului către Ucraina - permiţând în continuare acorduri de aprovizionare comerciale - şi prin dialogul cu Moscova, chiar dacă UE doreşte să izoleze regimul rus.
Pellegrini, ca şi Fico, spune că războiul din Ucraina nu are o soluţie militară şi susţine negocieri de pace între Kiev şi Moscova, ceea ce Korcok, ca şi alţi critici, consideră că ar fi o capitulare în condiţiile în care părţi din Ucraina ar continua să fie ocupate.
De asemenea, guvernul de coaliţie al lui Fico a promovat modificări ale legislaţiei penale despre care criticii spun că slăbesc lupta împotriva corupţiei. Caputova, în calitate de preşedinte, a contestat aceste modificări la Curtea Constituţională. Guvernul a desfiinţat o unitate specială de urmărire penală, o măsură pe care Comisia Europeană a declarat săptămâna aceasta că o regretă.
În prezent, guvernul plănuieşte schimbări care îi vor oferi mai mult control asupra postului public de radio şi televiziune RTVS, ceea ce a stârnit îngrijorarea grupurilor de media şi a avocaţilor libertăţii presei.
Korcok, la rândul său, critică eforturile guvernului de a obţine mai multă putere.
CEL MAI PROBABIL, UN TUR DOI ÎNTRE PELLEGRINI ŞI KORCOK
Actuala preşedintă Caputova a fost o voce liberală în politica polarizată a Slovaciei, susţinând o mai mare integrare în UE, drepturile minorităţilor şi ajutorul acordat Ucrainei în războiul cu Moscova. Dar mulţi slovaci par să fi devenit frustraţi de guvernarea haotică din timpul guvernului anterior, care a pierdut puterea anul trecut, şi sunt încântaţi de promisiunile populiste ale lui Fico privind plata unor pensii suplimentare şi alte promisiuni de ajutor social.
Pellegrini nu s-a distanţat de iniţiativele guvernamentale şi a arătat, de asemenea, sprijin pentru schimbările de politică externă despre care criticii spun că apropie prea mult Slovacia de Rusia, fiind de acord inclusiv cu oprirea furnizării de provizii militare de stat către Kiev. "Responsabilitatea noastră este să încercăm să oprim acest conflict şi să căutăm o soluţie de pace", a declarat Pellegrini într-o dezbatere la TV Markiza, luni seara.
"Acest guvern vrea putere absolută asupra ţării noastre", a acuzat Korcok la un miting, marţi seara, afirmând că Fico doreşte un preşedinte care să nu-i stea în cale.
Pellegrini deţine un avans destul de strâns în sondaje faţă de cel mai apropiat contracandidat al său, fostul ministru de externe Ivan Korcok. Un sondaj al agenţiei AKO a estimat marţi că Pellegrini ar fi susţinut de 40,4%, iar Korcok de 38,6%, însă Pellegrini ar câştiga al doilea tur de scrutin cu aproape 53%.
 

Afla mai multe despreficopellegrinialegerislovacia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt