Alec Baldwin, în faţa instanţei pentru împuşcături mortale pe platoul de filmare la filmul „Rust”

Alec Baldwin, în faţa instanţei pentru împuşcături mortale pe platoul de filmare la filmul „Rust”

Actorul Alec Baldwin, în vârstă de 66 de ani, a intrat în faţa instanţei pentru omor prin imprudenţă. El riscă până la 18 luni de închisoare.

Alec Baldwin a ajuns în faţa instanţei. Procesul urmează să dureze aproximativ zece zile la un tribunal din Santa Fe, New Mexico, în sud-vestul Statelor Unite.

Cum s-a întâmplat totul

În octombrie 2021, Alec Baldwin a îndreptat o armă care se presupune că conţinea doar gloanţe oarbe către un platou de filmare, dar un proiectil foarte real a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins şi l-a rănit pe regizorul Joel Souza. Acest incident rar, care a avut loc la o fermă din New Mexico, a şocat Hollywood-ul şi a provocat apeluri pentru interzicerea armelor de foc pe platourile de filmare.

Armuriera filmului, Hannah Gutierrez-Reed, a fost deja condamnată la 18 luni de închisoare în aprilie pentru rolul său în acest caz. Ea a făcut apel la această sentinţă. Ea a fost cea care a plasat glonţul în pistolul de epocă în cauză. Procurorul a criticat neglijenţa sa extremă, care a dus la „eşecuri constante de siguranţă” pe platou, relatează News.ro.

Neexperimentată, tânăra a lăsat armele nesupravegheate şi nu a verificat dacă gloanţele oarbe erau într-adevăr false, sfidând protocoalele industriei cinematografice. Dar procuratura nu a stabilit niciodată cum muniţia reală – în principiu interzisă – a ajuns pe platou. Totuşi, ancheta l-a găsit pe Alec Baldwin vinovat de comportament haotic în timpul filmărilor.

„Presiunea domnului Baldwin asupra echipei de pe platou a compromis în mod regulat siguranţa”, au rezumat procurorii în documentele judiciare, denunţând un actor care „ţipa în mod regulat” la toată lumea şi dorea să termine filmul mai repede. El a fost, de asemenea, producătorul lungmetrajului cu buget redus, însă procurorii îl urmăresc doar în calitate de actor în acest caz.

Alec Baldwin, căruia asistentul regizorului i-a înmânat arma şi l-a asigurat că este inofensivă, a negat întotdeauna că ar fi apăsat pe trăgaci. Această versiune este considerată „absurdă la prima vedere” de procuratură, deoarece un raport de expertiză al FBI a concluzionat că arma nu ar fi putut trage fără ca trăgaciul să fie apăsat. Parchetul consideră că actorul „a minţit cu neruşinare cu privire la comportamentul său” pe platourile de filmare, schimbându-şi povestea pentru a evita responsabilitatea.

Apărarea actorului a contestat expertiza FBI

Apărarea actorului a contestat expertiza FBI pe motiv că poliţia federală a deteriorat anumite părţi ale armei atunci când a efectuat teste. Avocaţii săi au încercat să obţină anularea procesului din aceste motive. Însă, la sfârşitul lunii iunie, judecătoarea Mary Marlowe Sommer le-a respins toate cererile.

Apărarea nu a demonstrat că acuzarea „a acţionat cu rea-credinţă prin distrugerea anumitor componente interne ale armei de foc”, a decis magistratul, dispunând continuarea procesului.

Rezultatul procesului va fi urmărit îndeaproape de Hollywood, unde Sindicatul Actorilor se teme că acest caz ar putea stabili un precedent istoric. „Treaba unui actor nu este să fie un expert în arme sau arme de foc”, a susţinut SAG-AFTRA în ianuarie. Armele de foc sunt puse la dispoziţie pentru a fi utilizate pe platourile de filmare sub îndrumarea mai multor profesionişti experţi direct responsabili de utilizarea sigură şi precisă a armei de foc respective”.

De la tragedie, filmările la „Rust” au fost finalizate în Montana, dar filmul nu a ajuns încă pe ecrane. Soţul Halynei Hutchins, Matthew, a fost promovat în funcţia de producător executiv. El a soluţionat procesul civil nedeclarat împotriva lui Alec Baldwin şi a pus moartea soţiei sale pe seama unui „accident teribil”.

(Elena Andrei)

Afla mai multe desprealec baldwinproceshollywood
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt