Afaceri cu risc seismic. Mii de magazine ar trebui închise

Afaceri cu risc seismic. Mii de magazine ar trebui închise

Sute, poate chiar mii de afaceri, ar fi trebuit închise la data de 1 august. Şi asta pentru că îşi desfăşoară activitatea în clădiri cu risc seismic de gradul I sau II. O nouă lege, adoptată recent de Parlament şi promulgată de preşedinte interzice orice fel de activitate comercială în astfel de imobile. În realitate însă, nimeni nu o aplică. Ba chiar oamenii care lucrează în astfel de locaţii nici nu ştiu că în curând îşi vor pierde locul de muncă. 

Orice activitate comercială este interzisă în aceste blocuri, la nivel naţional, fie că vorbim de restaurante, magazine sau chiar xeroxuri sau birouri de traduceri. Cei de la Administraţia Clădirilor cu Risc Seismic vor notifica primăriile locale şi poliţia cu privire la faptul că această lege nu este aplicată şi mii de afaceri funcţionează în mod ilegal. 

Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie este interesul economic al proprietarilor. Pe parcursul consolidării clădirilor, ei îşi pierd banii pe care îi câştigă de pe urma chiriilor aplicate societăţilor comerciale sau apartamentelor închiriate în regim hotelier. Din acest motiv, legea a fost schimbată: acum nu mai este nevoie de unanimitate din partea lor pentru reconsolidare, ci majoritate de 50% + 1.  

Legile au fost schimbate constant în ultimii ani, mai ales după tragedia de la Colectiv, însă Bucureştiul rămâne, în continuare, una dintre capitalele europene cu cel mai mare risc seismic. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt