Aeroportul din Iaşi devine al doilea cel mai mare din ţară. Noul terminal va deveni funcţional de la sfârşitul lunii martie, când România va intra în Schengen

Aeroportul din Iaşi devine al doilea cel mai mare din ţară. Noul terminal va deveni funcţional de la sfârşitul lunii martie, când România va intra în Schengen

Aeroportul din Iaşi devine al doilea cel mai mare din ţară. A fost inaugurat al patrulea terminal de pe principala poartă de intrare în ţară din Moldova. De la şi spre Iaşi vor putea zbura 3 milioane şi jumătate de oameni pe an. Cu această capacitate, aeroportul ieşean îl va depăşi pe cel din Cluj.
Noul terminal de la Iaşi a fost construit în doar un an şi va deveni funcţional de la sfârşitul lunii martie, atunci când România va intra în 
Schengen cu spaţiul aerian. Este construit pe trei niveluri, ceea ce îl face de 13 ori mai mare decât actualul terminal T3.
ROMEO VATRĂ, director Aeroportul Internaţional Iaşi:
”Acest nou terminal practic va schimba faţa aeroportului. Putem discuta de un nou aeroport de Iaşi. Vorbim de o suprafaţă de procesare de pasageri în total de 35.000 de metri pătraţi cu multe funcţiuni noi, cu multe facilităţi noi, cu 20 de birouri de chek in , 12 birouri de self chek in cu trei avioebrigeuri  ceea ce ne situează ca fiind al doilea aeroport din România cu aceasta facilitate cu urcare directă în avion direct din terminal.”
La 90 de milioane de euro se ridică investiţia, iar 85% din sumă a venit de la Uniunea Europeană. Noul terminal va creşte capacitatea aerportului cu un milion de călători pe an.
NICOLAE CIUCĂ, şeful Senatului:
”Va scurta timpul de călătorie. Va creşte numărul de pasageri la 3 milioane şi jumătate, dacă am reţinut bine, pe an. Va facilita prezenţa unui număr mai mare şi mai diversificat al oamenilor de afaceri în zonă. Conectivitatea aceasta de la Iaşi şi Vest, de la Iaşi spre Est.”
COSTEL ALEXE, preşedinte CJ Iaşi:
”Cred că nu doar pentru Iaşi şi Moldova, ci pentru întreaga Românie este o bucurie că Iaşiul a dat cel de-al doilea aeroport al ţării şi, practic, în momentul de faţă, putem spune că astăzi Iaşiul contribuie la dezvoltarea socio-economică a ţării. Aeroportul nostru cu astăzi 25 de curse internaţionale va face posibil să fie principala noastră autostradă aeriană.”
Autorităţile ieşene speră ca odată cu această investiţie să crească şi numărul turiştilor ajunşi în capitala Moldovei.
JOHANN POELZL, reprezentant constructor:
”E foarte modern, are un design foarte frumos, dar e un design economic. De asemenea, e o clădire sustenabilă. Consider că e o investiţie pentru viitor. 
MIHAI CHIRICA, primarul Municipiului Iaşi:
”Un moment istoric deosebit de important pentru Iaşi pentru regiunea de nord est şi noi spunem pentru întreaga ţară şi pentru prietenii noştri din Republica Moldova. O poartă de intrare, un loc în care vom putea să privim cu încredere că democraţia, prosperiatatea pot creşte sub văzul tuturor.”
Aeroportul din Iaşi este unul dintre cele mai vechi din ţară. Primul zbor a avut loc în 1905. Ultima modernizare a fost făcută în 2015, când a fost construit terminalul T3.

Afla mai multe despreaeroportiasiterminalnou
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt