Acuzaţii grave în Senatul SUA: Facebook/Instagram ştiau când un tânăr era trist şi anunţau rapid agenţii de publicitate. Meta neagă

Acuzaţii grave în Senatul SUA: Facebook/Instagram ştiau când un tânăr era trist şi anunţau rapid agenţii de publicitate. Meta neagă

Un fost director executiv la Meta, Sarah Wynn-Williams, a făcut afirmaţii alarmante despre practicile companiei de direcţionare a reclamelor, scrie Profit.ro.

Vorbind la o audiere la Senatul SUA, Wynn-Williams, care a fost director al Facebook pentru politici publice globale, a susţinut că Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a oferit cu bună ştiinţă reclame adolescenţilor vulnerabili din punct de vedere emoţional, în special atunci când se simţeau „inutili sau neajutorati”.

Potrivit lui Wynn-Williams, Meta detecta când adolescenţii, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, se confruntau cu o stimă de sine scăzută sau stres emoţional şi folosea datele pentru a-i viza cu reclame specifice. „Putea identifica când se simţeau lipsiţi de valoare sau neajutoraţi sau eşuaţi şi lua acele informaţii pentru a le împărtăşi agenţilor de publicitate”, a spus ea.

Strategia a fost concepută pentru a exploata momentele în care adolescenţii aveau mai multe şanse să cheltuiască bani. Agenţii de publicitate, a spus ea, ştiu că persoanele care se simt defavorizate sunt mai predispuse la achiziţii impulsive – o tactică pe care se presupune că Meta a activat-o.

Anunţuri pentru frumuseţe şi slăbire destinate adolescenţilor nesiguri

Wynn-Williams a continuat explicând că, dacă o adolescentă şterge un selfie, Meta putea alerta agenţii de publicitate să promoveze produse de înfrumuseţare, presupunând o scădere a încrederii. În cazuri mai îngrijorătoare, ea a spus că fetelor tinere li s-au arătat chiar reclame de slăbit, întărind preocupările legate de imaginea corporală negativă.

Meta a negat cu fermitate acuzaţiile. Într-o declaraţie pentru TechCrunch, compania a numit mărturia lui Wynn-Williams ca fiind „ruptă de realitate şi plină de afirmaţii false”.

În vară a fost relatat că Instagram testează reclame care forţează utilizatorul să le urmărească, într-o escaladarea o politicilor de monetizare a reţelei  de socializare deţinute de Meta.

Aceste reclame blochează pur şi simplu navigarea în momentul în care apar, ţintuind utilizatorul să urmărească reclama, înainte de a putea merge mai departe să vadă alte postări.

În formatul actual, noile reclame sunt însoţite de un scurt mesaj: „Urmăriţi un mesaj publicitar. Întreruperile de publicitate reprezintă un nou mod de a vedea reclamele pe Instagram. Uneori poate fi necesar să vedeţi un mesaj publicitar înainte de a continua navigarea."

Compania a confirmat atunci că testează acest format, după ce capturi cu reclamele şi postări pline de furie ale utilizatorilor au ajuns pe platformele sociale.

Reclamele testate de Instagram funcţionează precum cele de pe YouTube, care nici ele nu sunt foarte iubite de către utilizatori.

Afla mai multe despremetainstagramreclame
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt