Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, au semnat miercuri, la Moscova, un acord de parteneriat strategic. Evenimentul a fost transmis de televiziunea publică rusă, iar potrivit agenţiei Interfax, discuţiile au vizat, în principal, cooperarea în domeniul energiei şi al industriei petroliere.
Documentul, considerat de Kremlin un „document-cadru cu greutate, substanţial şi foarte important”, după cum l-a descris purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, stabileşte direcţii comune pentru cele două ţări în cadrul organizaţiilor internaţionale din sectorul energetic.
Acordul prevede ca Rusia şi Venezuela să îşi coordoneze poziţiile în cadrul OPEC+, Forumului ţărilor exportatoare de gaze şi altor structuri similare. „Părţile vor promova dezvoltarea echilibrată şi stabilă pe termen lung a pieţelor energetice globale, fără utilizarea instrumentelor de concurenţă neloială”, se menţionează în textul oficial.
Cele două state intenţionează să colaboreze şi în domeniul explorării şi exploatării de noi resurse de petrol şi gaze, să îşi extindă operaţiunile comune şi să îşi consolideze parteneriatele comerciale în acest sector.
Pe lângă componenta energetică, acordul punctează cooperarea în cadrul ONU şi altor organizaţii internaţionale, inclusiv pe teme de control al armamentului şi de respingere a sancţiunilor impuse unilateral.
Pe fondul izolării diplomatice cauzate de invazia Ucrainei, Rusia îşi întăreşte astfel relaţiile cu statele dispuse să-i susţină poziţiile pe scena globală. Din 2022, Kremlinul a mai semnat parteneriate strategice cu China, Coreea de Nord şi Iran.
Venezuela, la rândul ei, are un istoric tensionat cu Statele Unite, marcat de sancţiuni, acuzaţii şi suspendarea relaţiilor diplomatice.
În timpul vizitei de la Moscova, Nicolas Maduro urmează să participe şi la evenimentele dedicate celei de-a 80-a aniversări a victoriei împotriva Germaniei naziste, inclusiv la parada militară programată vineri.
Trump: scăderea preţului petrolului ar putea apropia o soluţie în Ucraina
Într-o declaraţie recentă, fostul preşedinte american Donald Trump a sugerat că o scădere a cotaţiilor petrolului ar putea determina Moscova să accepte o soluţie de pace în Ucraina. „Cred că Rusia, cu preţul petrolului de acum, petrolul a scăzut şi suntem într-o poziţie bună pentru a rezolva, vor şi să rezolve. Ucraina vrea să se înţeleagă”, a spus Trump, luni, în faţa jurnaliştilor.
Petrolul — pilon al economiei ruse — s-a ieftinit cu 15 dolari pe baril de la începutul anului, iar OPEC+ se pregăteşte să accelereze creşterea producţiei, potrivit surselor citate de Reuters.
Trump a adăugat: „Am parcurs un drum lung şi, s-ar putea să se întâmple ceva, dar să sperăm că se va întâmpla”. Fostul lider american şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a vizita Arabia Saudită în luna mai. Kremlinul a precizat că, deşi o întâlnire între Putin şi Trump ar fi oportună, preşedintele rus nu are planificate deplasări în Orientul Mijlociu la acel moment.