Armata anunţă că va cumpăra nu mai puţin de 246 de Maşini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule şenilate blindate care vor veni în cinci configuraţii diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro şi presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România.
MApN anunţă demararea programului de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile”, un program care prevede achiziţia a nu mai puţin de 246 de blindate, marea lor majoritate produse în România, notează Hotnews.ro.
MLI-urile achiziţionate vor veni în cinci configuraţii diferite
- Maşina de luptă a infanteriei – varianta de bază;
- Maşina de luptă a infanteriei – Punct Comandă Mobil;
- Maşina de luptă a infanteriei – Aruncătorul cal. 120 mm;
- Maşina de luptă a infanteriei -TEHEVAC;
- Maşina de luptă a infanteriei – MEDEVAС.
MLI-ul, în varianta de bază, va fi dotată cu o turelă telecomandată cu tun de calibru 30 mm.
Documentul prezentat de MApN prevede că achiziţia presupune realizarea „pe teritoriul naţional a unor capacităţi de fabricaţie, asamblare, integrare, testare şi mentenanţă” pentru maşinile de luptă ale infanteriei.
Astfel, începând cu produsul numărul 27 din comandă, compania care va câştiga contractul este obligată să realizeze în România operaţiunile de asamblare, integrare, testare şi mentenanţă a blindatelor, dar şi să fabrice în ţară mai multe elemente precum:
- carcasa blindată;
- sistemul de protecţie balistică şi antimină;
- sistemul de armament (turela cu tun cal. 30 mm, turelă telecomandată cu mitralieră cal. 12,7 mm şi aruncător cal. 120 de mm);
- sistemul de comunicaţii şi informatică;
- suita de aplicaţii software de comandă-control;
- aparatura de ochire şi observare;
- sistemul de avertizare şi reacţie împotriva dispozitivelor de vizare/dirijare asociate sistemelor de lovire ale inamicului, pentru asigurarea securităţii aprovizionării pe timp de pace, criză şi război.
Ce companii ar putea intra în cursa pentru contractul Armatei
În competiţia pentru noile MLI-uri româneşti vor intra în cursă mai multe companii din lume, unele deja prezente în România cu fabrici şi linii de asamblare aferente altor contracte semnate deja.