A fost din nou panică la graniţa României cu Ucraina. O nouă dronă a armatei ruse a picat şi explodat pe teritoriul României. Aparatul de zbor a trecut la mică distanţă de casele oamenilor din Plauru. A căzut la doar trei kilometri de sat şi a lăsat în urmă un crater cu diametrul de patru metri.
Este cea de-a patra dronă căzută în ţara noastră de la începutul lunii septembrie şi în timp ce MApN a prezentat garanţii în CSAT, oamenii care locuiesc la graniţă au început să se obişnuiască cu teroarea.
Alerta a fost dată de către Ministerul Apărării cu 40 de minute înainte de miezul nopţii, atunci când o ploaie de drone kamikaze ale armatei Ruse au vizat infrastructura portuară din regiunea Izmail. Localnicii din Plauru şi Ceatalchioi au simţit cum aparatul aerian a trecut la mică distanţă de casele lor.
Alerta a durat undeva la două ore, încetând la ora 01:40, dar armata a reuşit să găsească craterul lăsat de dronă, la orele dimineţii. Acesta a fost reperat la trei kilometri de Plauru şi ar avea un diametru de aptru metri şi o adâncime de 1,5 metri.
Problema a fost discutată şi în şedinţa CSAT, dar concluziile nu liniştesc deloc oamenii din zonă. ,,În cadrul şedinţei, Ministerul Apărării Naţionale a prezentat un set de măsuri concrete pentru creşterea capacităţii de supraveghere aeriană, detecţie şi intervenţie, în funcţie de situaţie, în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse", se arată în comunicat.
Armata ucraineană a declarat că atacul Rusiei a fost unul consistent, agresorul ar fi folosit 33 de drone, 28 dintre acestea fiind lovite de apărarea antiaeriană. Mai mult, dronele ar fi venit din direcţii diferite pentru a încerca să ocolească apărarea, iar cele care şi-au atins ţinta au lovit portul Izmail, dar şi clădiri rezidenţiale. De când armata rusă şi-a concentrat atacurile asupra regiunii Izmail, mai multe resturi de drone au căzut pe teritoriul României.
Primul fragment al unei drone aparţinând Armatei Ruse a căzut pe teritoriul României în noaptea de 4 spre 5 septembrie. Iniţial Ministerul Apărării şi Klaus Iohannis au negat vehement acest lucru. Au recunoscut câteva zile mai târziu, doar după ce autorităţile locale din Plauru au găsit urmele lăsate de fragmentele de dronă.