A început TIFF. Ce poţi vedea la sfârşit de săptămână la cel mai important eveniment cinematografic din România

A început TIFF. Ce poţi vedea la sfârşit de săptămână la cel mai important eveniment cinematografic din România

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, a debutat vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care au participat peste 3.500 de spectatori. Este doar începutul a 11 zile cu sute de proiecţii, cine-concerte, expoziţii, concerte, discuţii si evenimente speciale. La Cluj sunt asteptaţi peste 1.000 de invitaţi - actori, regizori, producători si alţi profesionisti din industrie -, pentru o ediţie ce va depăsi 100.000 de spectatori.

Festivalul începe în forţă cu un weekend plin de evenimente. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor, va avea loc proiecţia filmului Încredere (Confidenza), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23 si omagiat în cadrul secţiunii 3x3. Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

Duminică, 16 iunie, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piaţa Unirii pe actriţa Jojo T. Gibbs din Dogman, thrillerul despre răzbunare si izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului. Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.

"Weekend la castel" înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Banffy din Bonţida, proiecţia specială a filmului Metropolis (r. Fritz Lang), o capodoperă a cinemaului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.23. Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, si tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical. În următoarea seară, acelasi loc va fi cadrul unei proiecţii nerecomandate celor slabi de înger: Imperiul simţurilor (r. Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariţiei, care rămâne controversat si în ziua de azi.

Muzeul de Artă este si locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artisti din zone cât se poate de diverse. Cei care vor urca pe scenă sâmbătă si duminică sunt Dimitri's Bats si Kadjavsi.

Cinematografia si cultura japoneză sunt în focusul ediţiei TIFF.23 Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piaţa Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor. De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum Guvernatorul Sansho (r. Kenji Mizoguchi), Balada lui Narayama (r. Shohei Imamura) si Poveste din Tokyo (r. Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryusuke Hamaguchi, precum si unele dintre cele mai incitante producţii nipone recente.

De asemenea, TIFF.23 organizează proiecţii în fiecare seară a festivalului si în Floresti, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar si cine-concerte

Afla mai multe despretiffcinemacluj
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt